Prim-ministrul Maia Sandu anunță că Eduard Harunjen va trebui să răspundă „pentru tot ce a făcut sau nu a făcut cât a fost la cârma Procuraturii Generale”, chiar dacă și-a depus demisia.

Chiar dacă și-a depus demisia, Harunjen va trebui să răspundă pentru tot ce a făcut sau nu a făcut cât a fost la cârma Procuraturii Generale. Pentru dosarele politice la intentarea cărora a contribuit, pentru inacțiunea în ceea ce privește lichidarea schemelor infracționale comise de oamenii regimului, pentru lipsa de progres în recuperarea banilor furați și în pedepsirea făptașilor furtului bancar, pentru deposedarea de afaceri a celor care spuneau "nu" regimului, pentru multe alte fărădelegi comise de el personal și procurorii din subordine”, a scris ea pe pagina sa de Facebook.

Potrivit premierului, următorul Procuror General trebuie să fie o persoană integră și independentă atât de politic, cât și de orice grupuri de interese, care ar fi în măsură să-i tragă la răspundere pe toți cei care au furat din banii publici, cât și să înceapă un proces veritabil de reformă a Procuraturii: „Nu avem dreptul să greșim încă o dată”.

Eduard Harunjen a depus cererea demisia în fața Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon. Într-o adresare a procurorului către șeful statului se anunță că: „Întru curmarea riscurilor de ordin juridic provocate de hotărârea de marți a Parlamentului, una evident ilegală și anticonstituțională, dar și pentru a proteja imaginea Procuraturii Generale și munca întregului corp de procurori, îmi anunț demisia în temeiul literei a) alineatul 1) articolul 58 al legii Nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură”.

Detalii: Procurorul General Eduard Harunjen a demisionat

Anterior, Consiliului Superior al Procurorilor a decis efectuarea acțiunilor procesual penale în partea ce ține de uzurparea puterii în stat de către procurorul General Eduard Harunjen. Decizia a venit după examinarea sesizării ministrului de Interne Andrei Năstase. În același timp CSP, a decis să respingă sesizarea în partea ce ține de puntele 2 și 3 din respectiva sesizare.

Detalii: Consiliul Superior al Procurorilor: Harunjen va fi investigat pentru uzurparea puterii în stat