Presa rusă de propagandă, dar și cea separatistă, a scris cu lux de amănunte despre monumentul ostașilor români din localitatea Stoicani din Republica Moldova, raionul Soroca, criticând faptul că un asemenea monument poate exista în Republica Moldova. Menționăm că pe 2 iulie a fost inaugurată o placă comemorativă pe monumentul ridicat în memoria a 78 de soldaţi români care au căzut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial în lupta contra Armatei Roșii.

Știrea și evenimentul care au rămas aproape neobservate în Republica Moldova, dar și în România, au devenit subiect important pentru presa rusă și separatistă.  

De la buzoienii.ro aflăm că pe data de 2 iulie în localitatea Stoican, cu aportul Consiliului Județean Buzău, a fost inaugurat monumentul dedicat ostașilor români, pe locul unui cimitir unde odihnesc osemintele a 78 de ostași români căzuți în lupta cu Armata Roșie ocupantă. Acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că raionul Soroca este înfrățit cu Buzăul. La evenimentul de inaugurare a monumentului a participat președintele Consiliului Județean Buzău, Emanoil Neagu, părintele Mihail Milea de la Biserica „Sfântul Sava” din Buzău și Episcopul Antonie de Bălți. 

Important este faptul că, de fapt, monumentul nu a fost inaugurat pe 2 iulie, ci acum 14 ani, în anul 2005, cu aportul sorocenilor, care au adunat osemintele și au amenajat un cimitir și un monument. Pe 2 iulie a fost inaugurat monumentul renovat și o placă comemorativă, ambele realizate pe banii Consiliului Județean Buzău. 

Pe mesajul gravat pe monument este scris:

„Aici pe pământul românesc al Stoicanilor sunt înhumați ostașii români care au trecut Prutul în anul 1941 pentru a elibera Basarabia de invazia sovietică. Cei 78 de soldați care își dorm somnul de veci în acest cimitir și-au vărsat sângele pentru pacea, libertatea și valorile naționale ale urmașilor noștri. Veșnică pomenire!”.

Emanoil Neagu a afirmat că cimitirul ostașilor români din localitatea Stoicani e încă un proiect de suflet finalizat și că Republica Moldova a devenit un reper al recunoștinței jertfei ostașilor români, căzuți la datorie în timpul celui De-al Doilea Război Mondial.  

„Mulțumesc Pr. Prof. Dr Mihail Milea, Preasfințitului Părinte Antonie – Episcop de Bălți, doamnei Ana Bejan – cetățean de onoare al județului Buzău, Parintelui Sorin Huluță, domnului General maior (r) Visarion Neagoe și tuturor celor implicați pentru a cinsti memoria eroilor noștri. Recunoștință veșnică ostașilor români!”, a mai spus Emanoil Neagu. 

În articolul cu titlul „Și-au vărsat sângele. În Republica Moldova sunt onorați aliații lui Hitler”, Gazeta.ru a scris despre monument ca despre un obiect care perpetuează memoria celor care au colaborat cu regimul nazist al lui Hitler. „Monumentul ridicat în cinstea a 78 de soldați români care au căzut în anii celui de-Al Doilea Război Mondial a fost inaugurat cu intonarea imnului României, în satul Stoicani din raionul Soroca al Republicii Moldova. Pentru a onora memoria colaboratorilor cu regimul nazist al lui Adolf Hitler, căzuți în lupte cu Armata Roșie, au venit reprezentanții clerului românesc în frunte cu episcopul Bisericii Ortodoxe Române, Antonie, reprezentantul județului român Buzău și militari ai cestui stat”, scrie Gazeta.RU. 

Publicația îl citează scandalizată și pe ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, care a participat la evenimente de comemorare a ostașilor români adormiți la Stoicani în luna mai, și care a spus: „soldații români, prin jertfa lor, au adus pace în viața noastră de acum, deoarece eroii români care au căzut pe câmpul de luptă au luat arma în mâini pentru a apăra demnitatea, libertatea și unitatea națiunii noastre, pentru a asigura bunăstarea viitorului nostru și copiilor noștri”, a spus Ioniță, citat de către Gazeta.RU.  

După aceste citate urmează un text lung despre chestiunea Basarabiei, „ocuparea” Basarabiei de România și „eliberarea” adusă de Uniunea Sovietică.

„După Revoluția din 1917, controlul asupra acestui teritoriu a fost pierdut. Armata Română a profitat de acest lucru și a săvârșit o intervenție în regiune. În primăvara anului 1918, administrația românească a anexat Basarabia la România prin intermediul votului în parlamentul local”, lămurește Gazeta.ru. 

Articolul de la Gazeta.RU a fost preluat de către presa din regiunea transnistreană cu titlul „În R. Moldova a fost inaugurat un monument dedicat ostașilor români care au luptat de partea fasciștilor”.

O altă gazetă de propagandă rusească, Komsomolskaia Pravda, a publicat un articol cu titlul „Hitler ar fi fost în al nouălea cer. Cu așa tempouri, în R. Moldova în curând vor striga „hail” în loc de „salut”.

„Pe pământ românesc? Au vărsat sângele pentru pace și libertate? Armata română împreună cu cea nemțească au atacat în mod brutal țara noastră pe 22 iunie 1941 pentru a aduce pacea? Despre pacea și libertatea aduse de baionetele românești ne pot povesti martorii în viață a ocupației românești. În practica mea jurnalistică am auzit multe istorii de acest fel. Despre brutalitatea invadatorilor români față de populația băștinașă, despre execuțiile în masă, despre modul în care au evacuat bunurile în timpul înaintării armatei sovietice, lăsând în urmă doar pământ pârjolit”, scrie Leonid Reabkov de la KP. 

  

Eurasia Daily a scris un articol generos cu genericul: „Moldova: românizarea are loc în surdina laudelor pentru aliații fasciști”. 

Ziarul ce are misiune de a acoperi informațional spațiul eurasiatic, statele CSI, a abordat evenimentul prin prisma relației clerice dintre România și Republica Moldova. 

Publicația recunoaște că, de fapt, cimitirul și monumentul au fost construite de locuitorii din Soroca și nu de românii de peste Prut, în anul 2005. 

„Se pare că acest monument a fost deschis în urmă cu 14 ani de către moldoveni, iar românii l-au renovat, au instalat o placă comemorativă și l-au redeschis cu pompă. Aș dori să atrag atenția că românii nu se rușinează la expresii, iar Moldova independentă o consideră ca aparținânu-le și scriu deschis pe monument: „Aici, pe pământul românesc din Stoicani…”, scrie Eurasia Daily. 

Despre preoții Mihail Milea și Sorin Huluță, Eurasia Daily scrie că ei sunt români care au primit în anul 2011 cetățenia Republicii Moldova cu scopul de a româniza populația băștinașă și îl citează pe Mihai Mileacu care a spus atunci: „Cetățenia moldovenească pentru mine este ca Premiul Nobil. Adevărat este că drumul spre această zi istorică a fost foarte dificil. Întotdeauna am iubit Basarabia, iar în ultimii 20 de ani, de la Podul de Flori, a apărut o prietenie sinceră între noi, care acum este răsplătită cu o căsătorie fericită”, citat de Eurasia Daily. 

În articol se mai vorbește despre „românizarea” episcopului de Bălți, Antonie, care „fiind etnic moldovean a plecat în 1990 la București unde a fost școlit și unde s-a românizat definitiv. Acum, această troiță (Milea, Huluță, Antonie) românizează activ ortodocșii din nordul Moldovei”, scrie Eurasia Daily. 

Ca exemplu de rezistență antiromânească în regiune este prezentat Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.