Vladislav Kulminski, consilierul pe politică externă al premierului Maia Sandu, cere rechemarea Ambasadorului R. Moldova în Austria și pe lângă OSCE, Victor Osipov, pentru faptul că acesta ar fi jucat „un rol important” în schemele de contrabandă cu țigări din regiunea transnistreană.

Într-un mesaj postat pe Facebook, Kulminski afirmă că, în 2014, prin regiunea transnistreană „au trecut 10 miliarde de țigări”.

În 2015, după doar două săptămâni după ce Ucraina a interzis exportul țigărilor prin Transnistria, Șor, prin mai mulți deputați din Parlament, a introdus modificările în legislație, care au deschis exportul illegal a țigărilor prin magazinele duty free aflate pe segmentul transnistrean al hotarului moldo-ucrainean. Prin această schemă mai complexă, contrabanda anuala cu țigări ajungea la aproximativ 5 milliarde de unități per an. Contrabanda s-a intensificat semnificativ în 2019. În luna mai, aproape un milliard de țigări au trecut prin această schemă, creată și controlată de autoritățile Republicii Moldova”, acuză consilierul Maiei Sandu, unul dintre autorii conceptului de „națiune civică moldovenească”.

În replică, președintele Asociației de Politică Externe de la Chișinău, Victor Chirilă, a întrebat-o pe Maia Sandu „de când consilierul dumneavoastră de politică externă este procuror și judecător?”.

Să fiu bine înțeles, nu îl apăr pe dl Ambasador Osipov, care cred că își îndeplinește bine atribuțiile la OSCE. Numai Rusia și unii de acasă sunt nemulțumiți... Însă, cum bine știți, decizia de a deschide magazinele duty free în regiunea transnistreană a fost o decizie luată de întreg guvernul Gaburici. De asemenea, înainte de a pronunța „verdicte”, ar fi bine cel puțin să fie publicate opiniile ministerelor, CNA, SIS formulate la acel timp vizavi de aceasta decizie nefastă”, recomandă Chirilă.

Potrivit ambasadorului R. Moldova la Viena, Victor Osipov, este vorba de „un atac nefondat”.

Nu comentez. E un atac nefondat”, a spus diplomatul.

Menționăm că, înainte de a ajunge Ambasador al R. Moldova în Austria, Victor Osipov a fost vicepremier pentru Reintegrare. Osipov a solicitat de mai multe ori public, inclusiv în cadrul Forumului recent pentru Cooperare în domeniul Securităţii la Viena, ca Federația Rusă să-și retragă trupele militare de pe teritoriul R. Moldova. 

Ziarul Național