Deputatul socialist Feodor Găgăuz a publicat un îndemn spre eliberarea diversionistului găgăuz Anatoli Kara care a fost reținut recent pe Aeroportul Chișinău. Feodor Găgăuz a preluat mesajul grupului de diversioniști găgăuzi publicat într-o scrisoare deschisă: dosarele penale sunt uneltite de regimul lui Plahotniuc, este o răzbunare pentru referendumul ilegal din 2 februarie 2014, tinerii sunt nevinovați, ei trebuie să revină în țară, iar toate învinuirile trebuie să fie declarate nule.

„După schimbarea puterii în Republica Moldova ar trebui revizuite multe dintre cauzele politice pe care democrații le-au intentat împotriva cetățenilor incomozi. Printre aceste cauze se numără și acea cu privire la grupul de tineri din Găgăuzia care au fost catalogați în mod defăimător de către mass-media controlată de Plahotniuc drept „diversioniști găgăuzi””, scrie Feodor Găgăuz.   

Socialistul a amintit despre unul dintre conaționalii lui, Anatli Kara, care s-a întors în R. Moldova și a fost reținut imediat pe Aeroport. Feodoor Găgăuz speră că după efectuarea controalelor de protocol și a interogatoriilor, Kara va fi eliberat și mai speră că și ceilalți băieți se vor întoarce acasă.  

„De la bun început, urmărirea acestor băieți a fost o răzbunare a Alianței de guvernare pentru referendumul din 2 februarie și un instrument de propagandă de uz intern și extern”, spune Găgăuz.  

Urmând logica scrisorii deschisegăgăuzilor fugari, Găgăuz spune că democrații ar fi născocit povestea despre separatiștii de la Comrat care ar fu vrut să destabilizeze situația în stat și să submineze viitorul european al țării. 

„Cei care au comandat această urmărire politică și cei care au executat-o trebuie să răspundă în conformitate cu legea: pentru încălcările de procedură în cursul anchetei și procesului de judecată, pentru presiunea și șantajul la care au fost supuși tinerii și pentru anii de care au fost privați. În cele din urmă, pentru discreditarea Găgăuziei”, concluzionează Găgăuz. 

Reamintim că, în anul 2014, Deschide.md a scris într-un articol cu titlul EXCLUSIV // Formuzal, SUPERVIZORUL TABERELOR PARAMILITARE din Rusia, că Anatolii Cara este executantul indicațiilor date de bașcanul Mihail Formuzal în procesul de recrutare și trimitere a tinerilor găgăuzi în tabere para-militare din Federația Rusă. Pe lângă Cara, de recrutarea sabotorilor se mai ocupau Valerii Ianioglo, prim-viceguvernatorul UTA Găgăuzia și Fiodor Gagauz, actual deputat PSRM.

La 1 august trei tineri găgăuzi au fost condamanți la 5 ani de pușcărie cu suspendare. Imediat după aceea, un utilizator anonim a difuzat prin poșta electronică, spre mai mulți destinatari, înregistrarea audio a unei conversații purtate între Anatolii Cara și alte persoane din anturajul bașcanului Formuzal. (Discuție între EXTREMIȘTI // Stai măi, NU SPUNE NIMIC la telefon !)