Vicepreședintele PL, Valeriu Munteanu, spune că demiterea lui Anatol Șalaru din funcția de ministru al Apărării nu demonstrează o relație specială PL – Igor Dodon, ci este consecința relației proaste dintre PL și Șalaru. Totodată, Munteanu subliniază că președintele RM este obligat prin Constituție să demită orice ministru odată cu pierderea încrederii politice, dacă există un demers al prim-ministrului și este obligat să numească un alt ministru propus.

Potrivit lui Munteanu, demiterea este consecința relației proaste dintre Șalaru și PL și nu a relației proaste dintre Ghimpu și Șalaru.  „Nu a fost niciodată vorba despre relația Ghimpu-Șalaru, ci despre relația PL-Șalaru. Dumnealui a fost demis cu 99,9% de voturi la Consiliul Republican al PL, dacă are atâția „adepți” în partid, unde sunt aceștia? Regretăm că dl Șalaru nu înțelege și este disperat să atragă atenția presei asupra lui”.

Menționăm că în cadrul Consiliului Republican al PL din 17 decembrie Anatol Șalaru și-a dat demisia din funcția de vicepreședinte al PL la propria initiativă. „Mi-am dat demisia din funcția de vicepreședinte al Partidului Liberal. I-am cerut lui Mihai Ghimpu să demisioneze din fruntea partidului”, a spus Anatol Șalaru, imediat după Consiliul Republican al PL  

În mesajul său, Valeriu Munteanu declară că PL nu are nicio relație specială cu Igor Dodon și că acesta nu este președintele liberalilor. Totodată, liberalii acceptă actul de demitere semnat de Dodon și așteaptă ca acesta să aprobe următoarea candidatură la funcția de ministru al Apărării pe care o va propune prim-ministrul. 

„Nu se poate vorbi în niciun caz de vreo relație PL-Dodon și de asta vă veți convinge. PL nu a participat la ceremonia de învestire a președintelui, Dodon nu este președintele nostru. PL a impus la Curtea Constituțională limba română, constituționalizând Declarația de Independență, PL a cerut Curții Constituționale examinarea neutralității sau mai degrabă lipsa acesteia, PL este unionist, PL va fi într-o permanentă opoziție identitară față de cel mai anti român președinte pe care l-a avut vreodată Republica Moldova.

PL consideră că suntem în plin război geopolitic și identitar, declanșat de Igor Dodon și cheamă toate forțele politice, societatea civilă să se implice în această bătălie. Igor Dodon și șefii lui de la Moscova vor pierde această luptă și prin ceea ce fac, vor readuce în prim-plan proiectul unionist în 2018 pe care PL și l-a asumat necondiționat.

Conform normelor constituționale ale Republicii Moldova (a se vedea Hotărârea CC nr. 9 din 1996 pe cazul demiterii lui Pavel Creangă, fostul ministru al Apărării, dar și alte hotărâri relevante ale CC), președintele RM este obligat să demită orice ministru odată cu pierderea încrederii politice, dacă există un demers al prim-ministrului în acest sens și mai este obligat să numească un alt ministru propus, de asemenea, de prim-ministru, fără a face aprecieri politice sau de alt gen”, se menționează în declarația lui Munteanu.