Secretarul general de stat de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca, și-a prezentat astăzi demisia.

În mesajul publicat, Boris Gîlca spune că „onoarea și demnitatea nu pot fi impuse sau luate. Le sunt recunoscător colegilor mei din minister și din instituțiile din subordine pentru spiritul de echipă, dedicație și profesionalism! Multumesc pentru cuvintele de susținere și pentru poza frumoasă de astăzi! Mergem cu verticalitate, cu capul sus pe stradă și în viață. Vom denunța în continuare lucrurile incorecte și oamenii șmecheri care au dominat sistemul. Sunt sigur că institutiile competente sunt pe fir și toate lucrurile vor fi clar elucidate. Mult succes doamnei ministru Ala Nemerenco!”

Amintim că Boris Gîlca a venit în funcția de secretar general de stat în octombrie 2017, în perioada mandatului de ministru al Stelei Grigoraș. Atât ea, cât și premierul de atunci Pavel Filip au declarat că „Boris Gîlca trebuie să facă față unui volum mare de muncă, iar așteptările întregii societăți sunt la fel de mari”. 

Înainte de a activa în mediul privat, Boris Gîlca a fost consilierul principal de stat al prim-ministrului Chiril Gaburici în domeniul ocrotirii sănătăţii şi dezvoltării sociale. Ulterior acesta a fost coleg cu Mircea Buga în cabinetul lui Pavel Filip. Cu fostul director al CNAM, Boris Gîlca a muncit în calitate de viceministru și la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, când primul ocupa funcția de ministru în Guvernul Streleț, scrie sănătate.info

Boris Gîlca este fondatorul Oficiului Fondului ONU pentru Populație, deschis în Moldova în anul 2003. De asemenea, a participat la crearea reţelei de cabinete de sănătate reproductivă (1996); inaugurarea Centrelor de Excelență pentru Sănătatea Femeii din Chișinău (1997), Drochia (2000), Cahul (2001), Camenca (2006) și Tiraspol (2012); instituirea Comisiei Naționale pentru Populație și Dezvoltare (2007) și a Centrului de Cercetări Demografice din Moldova (2012), scrie VIP Magazin. Este doctor în științe medicale, medic obstetrician-ginecolog, ex-Reprezentant UNFPA în Republica Moldova. 

Cea mai complicată perioadă pentru sistemul de sănătate, potrivit declarațiilor lui Gîlca, a fost mandatul ex-ministrei, Silvia Radu. Fostul seceretar general a dezvăluit presei în ultimele zile detalii prvind schemele de achiziție a unor medicamente și autospeciale. Acesta a declarat pentru Sănătate INFO că deciziile de procurare a insulinelor pentru bolnavii de diabet, de exemplu, au fost luate undeva pe culoarele Partidului Democrat „de către oameni șemecheri”, responsabilii de la Ministerul Sănătății fiind doar puși în fața faptului împlinit. Boris Gîlca a spus că regretă că și-a pus semnătura pe regulamentul care obligă pacienții de diabet să se trateze cu biosimilarul STRIM, dar deja nu mai poate face nimic. Acesta susținea că asupra lui s-ar fi făcut mai multe presiuni de a pleca din funcție.

Acesta a fost criticat de opinia publică de faptul că nu a prezentat aceste informații mult mai devreme, mai exact în momentul în care a înțeles că licitațiile sunt trucate. Boris Gîlca și-a apărat decizia prin faptul că nu i-a permis statutul de funcționar public și despre toate aceste bănuieli a informat instituțiile de drept, inclusiv pe fostul premier Pavel Filip. 

Deocamdată, Ministra Sănătății, Ala Nemerenco nu a confirmat dacă a semnat sau nu cererea de demisie.