Majoritatea parlamentară a respins candidaturile lui Andrian Candu și Vladimir Cebotari la funcția de membri ai Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar și investigării fraudei bancare.

În cadrul dezbaterii proiectului, au avut loc mai multe replici dure între opoziție și coaliția de guvernare.

La data de 13 noiembrie 2014 a fost emisă o hotărâre a Guvernului cu privire la asigurarea stabilității macroeconomice în contextul conjuncturii regionale, prin care au fost acordate credite de urgență în suma de 9,5 miliarde de lei. Această hotărâre a fost contrasemnată de domnul Andrian Candu, ministru al Economiei în acea perioadă”, a declarat președintele Comisiei juridice, Sergiu Litvinenco.

În acest sens, a menționat Litvinenco, Comisia a respins candidaturile lui Candu și Cebotari în legătura cu un eventual conflict de interese în exercitarea atribuțiilor de membri ai Comisiei.

Eu sunt șocat de dorința voastră de a intra în componența acestei comisii... ați vrut mereu să acoperiți frauda bancară, iar acum când cineva vrea să afle adevărul, vreți și voi în comisie”, a spus Litvinenco.

Partidul Democrat a propus includerea în componența Comisiei pe alți deputați, și anume Alexandru Jizdan și Grigore Repeșciuc. Majoritatea parlamentară a propus deputaților democrați să elaboreze un nou proiect de hotărâre cu indicarea altor deputați.

Poate ar fi cazul ca reprezentanții opoziției în comisie să nu fie în general de la Partidul Democrat? Să găsim alte persoane care ar putea fi mult mai integri decât reprezentanții acestui partid”, a întrebat deputatul ACUM, Liviu Vovc.

Este adevărat că este greu să găsești în Partidul Democrat careva persoane care nu ar avea nicio legătură în general cu... dar eu cred că sunt astfel de persoane”, a răspuns Litvinenco.

Declarația lui Litvinenco a stârnit nemulțumiri în rândul deputailor PDM.

Conform legislației, conflictul de interese se stabilește, dragi colegi, nu de dumneavoastră, dar de autoritățile responsabile... dacă cineva a declarat fals, el va răspunde, inclusiv, penal”, a declarat Sergiu Sîrbu.

În replică, Litvinenco a spus că Andrian Candu este „arhitectorul” proiectului prin care Guvernul a acordat celor trei bănci 9,5 miliarde de lei.

Ar trebui să ne abținem, indiferent de culoarea politică și viziuni, la tot ceea ce înseamnă dosare penale și să faceți acuzații publice, mai ales de la tribuna Parlamentului. În stat sunt instituții care au competențe să facă acuzații și după aceasta sunt instanțe de judecată. Ați atacat și persoana mea, dar și toată echipa a Partidului Democrat... Eu personal accept că aș putea fi într-un anumit conflict în calitate de fost ministru al Economiei, de aceea am discutat cu colegii că este o idee bună ca să nu fac parte din Comisie, dar puteți accepta aici propuerea Partidului Democrat care a nominalizat alți doi colegi”, a declarat Andrian Candu.

Președintele Comisiei de anchetă privind investigarea fraudei bancare, Alexandru Slusari, a anunțat că „orice persoană care va fi delegată de PDM în această comisie va fi analizată de fracțiunea PPDA sub prisma conflictului de interese și posibilității de a sabota și pereclita activitatea anchetei”.

Fracțiunea din care faceți parte nu este nici arbitru, nici acuzator, și are aceleași drepturi egale cu fracțiunea PDM. Prin astfel de comportament și declarații dumneavoastră intimidați o altă fracțiune, intimidați opoziția parlamentară. Vă place sau nu, fiecare membru al acestei fracțiuni are un mandat de deputat, dat de cetățeni. Nu ne puteți acuza sau să ne faceți dreptate... Pentru aceasta este procuratura”, i-a răspuns Candu.

Totuși, majoritatea parlamentară a respins propunerea de înlocuire a deputaților, propunând Partidului Democrat să elaboreze un alt proiect de hotărâre, cu indicarea altor deputați.

Detalii: Andrian Candu și Vlad Cebotari ar putea participa la investigarea fraudei bancare