Preşedintele Igor Dodon a semnat decretul privind demiterea Ministrului Apărării, Anatol Şalaru. "Câteva minute în urmă am semnat decretul privind demisia din funcție a ministrului de faimă proastă Șalaru. Îi mulțumesc lui Mihai Ghimpu pentru acest demers și îi sugerez să o facă și în raport cu ceilalți miniștri liberali din cabinetul actual", a anunţat Igor Dodon.

"Reamintesc că acest ministru este cel care a cochetat cu NATO știind foarte bine că sîntem o țară neutră conform Constituției Republicii Moldova, a favorizat și a stat în avangarda apariției tehnicii militare americane în Piața Marii Adunări Naționale de Ziua Victoriei, care nu poate fi calificată altfel decît o provocare. A pledat și pledează deschis pentru unirea Republicii Moldova cu România. A disponibilizat numeroși profesioniști din sistemul de apărare și securitate de stat, înlocuindu-i cu persoane apropiate Partidului Liberal și ideologiei unioniste.

Toate aceste lucruri sînt incompatibile în mod categoric cu atribuțiile funcționale ale unui ministru în domeniul apărării al unui stat independent și suveran, care are specificate clauze clare în Constituție cu privire la neutralitate.

Mai mult decît atît, acestei persoane i-au fost în repetate rînduri aduse acuzații grave în ceea ce ține de prejudicierea patrimoniului în valoare de zeci de milioane de lei Ministerului Apărării, bugetului public național, prin vînzarea munițiilor, tranzacții dubioase cu armament și bunuri materiale aflate la balanța ministerului Apărării", mai spune Dodon.

Întrebat dacă va accepta candidatura lui Valeriu Munteanu, așa cum a anunțat Mihai Ghimpu, președintele a spus că "va examina cu atenție candidatura". În opinia lui "la Ministerul Apărării trebuie să fie un ministru din rândurile militarilor. Nu trebuie să fie la apărare veterinari sau jurnaliști".

Amintim că PL i-a retras sprijinul politic lui Anatol Salaru, acuzandu-l că pregătea o lovitură de partid. La rândul său, Şalaru a declarat că a cerut demisia lui Ghimpu cu scopul de iniţia o reformă în PL şi de a salva partidul de la sinucidere politică.