Igor Dodon va insista pe semnarea unui acord în contextul alegerilor locale generale din 20 octombrie cu blocul ACUM. Dodon a declarat în cadrul unui interviu pentru cotidianul.md că PSRM și ACUM trebuie să semneze un acord prin care nu se vor ataca în cadrul scrutinului.

Noi nu putem să nu avem candidat pe Chișinău. Dacă nu noi, atunci vor apărea alți candidați pe stânga și vor apărea riscuri. De aceea, va câștiga candidatul nostru, sau va obține ca de obicei 44-48%, va arăta campania. Dar, dacă ei (ACUM – nota red.) vor înainta un candidat, trebuie să avem un acord înainte de campanie că noi nu ne atacăm. Că în momentul când câștigă unul, îi va propune celui de-al doilea funcția de viceprimar. Lui, sau reprezentanților lui. Să fie o înțelegere din start că consilierii PSRM și blocului ACUM fac majoritate în CMC, cu următoarele priorități pentru Chișinău, să lese retorica geopolitică la o parte și să discute doar problemele Chișinăului”, a spus el.

Potrivit lui Dodon, astfel de formulă poate fi aplicată nu doar în Chișinău, dar și în întreaga țară: „Este posibil, dacă va fi voință politică”.

Șeful statului va propune blocului ACUM și un acord prin care cele două forțe politice își vor asuma mai multe angajamente cu privire la activitatea coaliției de guvernare. Potrivit șefului statului, documentul va include „câteva elemente de bază” ce țin de programul de guvernare și activitatea în cadrul Parlamentului.

El a spus că este gata să semneze documentul care prevede că vectorul extern de dezvoltare va fi integrarea europeană, însă care va conține și stabilirea relațiilor cu Federația Rusă.

La fel, în acest program se va menționa că deputații PSRM și ACUM nu vor face coaliții cu PDM sau alți deputați, dar și nu vor accepta transfugi. Totodată, spune Dodon, deputații vor vota doar acele proiecte, asupra cărora s-a convenit pe interior.

Vă spune ce o să facă PD. Eu am făcut așa, fiind în opoziție. O să-mi vină cu Istoria Moldovei și Limba moldovenească. Evident că deputații noștri, în programul partidului este scris acest lucru, o să fie puși în situație dificilă. Sau vor veni cu aderarea la NATO. Noi trebuie să semnăm un acord că atunci când vin subiecte ce țin de programul partidului, dar nu țin de programul de guvernare, noi ne axăm pe programul de guvernare. Să avem o explicație pentru electoratul nostru: Da, noi suntem de acord, dar o să revenim atunci, când o să avem majoritate parlamentară”, a spus Dodon.