Fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU, Vlad Lupan, a desființat argumentele privind votul pro-rus al delegației R. Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. În primul rând, argumentul de revenire la dialog cu Rusia nu este valabil deoarece nu recunoaște că a ocupat armat Crimeea și că ocupă în continuare o parte din Donbass, aici mai punem Georgia și Transnistria.

Argumentul deschiderii Rusiei după vot a fost răsturnat imediat prin declarații ale oficialilor ruși conform cărora orice amenințare ulterioară va avea repercusiuni. 

Argumentul revenirii Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) este greșită - acest argument sugerează că o astfel de revenire dă procentual mai mari șanse pentru rușii de rând să beneficieze de deciziile CtEDO - însa Rusia deja a aprobat legislație națională prin care poate să neglijeze deciziile CtEDO.

„Delegații Republicii Moldova la APCE, astfel, trebuiau să voteze împotriva rezoluției respective, indiferent de așteptările de moment față de Rusia sau Germania, sau oricine altcineva, pornind de la principiul statului de drept pe plan național și arena internațională”, scrie Lupan.