Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Ucrainei, Vladimir Boeciko, a oferit un comentariu la Publika TV vizavi de votul pro-rus al lui Andrei Năstase menționând că cel mai important, în acest context, este ca poziția oficială a Guvernului RM privind susținerea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei să rămână neschimbată.

Mai jos publicăm comentariul integral al Ambasadei Ucrainei  

„După cum cunoașteți, sancțiunile împotriva Rusiei au fost introduse în anul 2014, ca răspuns față de anexarea Crimeei și agresiunea armată în estul Ucrainei. Ceea ce am văzut în timpul votării Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, acest lucru s-a întâmplat fără o abordare constructivă și pași din partea Rusiei spre realizarea acelor obligațiuni, pe care și le-a asumat în cadrul organizațiilor internaționale, inclusiv potrivit Cartei Uniunii Europene. La fel, am fost martorii că pierderea mecanismului de sancțiuni funcționale al Consiliului Europei a avut loc în contextul unei presiuni și a unui șantaj politic și financiar din partea Rusiei.   

Făcând acest pas, APCE, mi se pare, a pierdut mecanismul eficient de influență asupra membrilor săi în vederea realizării obligațiunilor de bază de protecție a drepturilor omului, a libertăților și valorilor care sunt adoptate în întregul spațiu european. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat în anul în care Consiliul Europei sărbătorește aniversarea a 70-a. Persistă întrebările cum Consiliul Europei și Adunarea Parlamentară vor apăra drepturile populației acelor state pe viitor?   

Suntem martorii faptului că mulţi politicieni europeni, în special Năstase, pe care îl consider un politician european, printr-un dialog constructiv cu Rusia, poate sta la masa negocierilor și este de acord să îndeplinească orice obligaţiune cerută de Moscova. Ucraina consideră că este o poziție eronată. 

Eu nu vreau să aduc exemple din istoria îndepărtată, de exemplu anul 1939, când am s-a încercat să se ajungă la o înțelegere cu Germania fascistă, cu Uniunea Sovietică după al Doilea Război Mondial. Sunt exemple și mai recente - Rusia nu vrea o colaborare constructivă pe problema Boeing-ului malaiezian doborât cinci ani în urmă. Acum o lună, Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării a obligat Rusia să elibereze marinarii ucraineni și corăbiile. A trecut o lună, dar nu s-a făcut nimic.   

Anul acesta vom marca 20 de ani de la Summitul OSCE de la Istanbul, unde Rusia și-a asumat angajamentul de a-și retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova.  

Domnul Năstase ocupă o poziție serioasă în Guvernul Republicii Moldova. Ucraina speră că anume poziția noului Guvern RM privind susținerea suveranității și integrității teritoriale a statului meu va rămâne neschimbată”, a declarat Boeciko, potrivit unui comunicat oferit de Ambasada Ucrainei Deschide.MD.