Maia Sandu este de părerea că demisia in corpore a fost unica „acțiune posibilă ce putea fi luată de niște judecători care au discreditat imaginea instituției”. Potrivit premierului, magistrații Înaltei Curți și-au bătut joc de cetățenii Republicii Moldova și au făcut de rușine statul peste hotare.

Demisia judecătorilor Curții Constituționale este unica acțiune posibilă ce putea fi luată de niște judecători care au discreditat imaginea instituției, au făcut de rușine Republica Moldova peste hotare și și-au bătut joc de cetățeni și de Constituție”, susține Maia Sandu.

Amintim că magistrații Curții Constituționale astăzi, 26 iunie 2019, judecătorii Curții Constituționale au demisionat in corpore. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, judecătorul Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curții Constituționale să exercite atribuțiile administrative ale președintelui Curții până la alegerea noului Președinte.

Detalii: Judecătorii Curții Constituționale au demisionat in corpore

Igor Dodon a declarat ulterior că această demisie, deși e judicioasă, este una întârziată.

Detalii: Dodon salută demisia judecătorilor Curții Constituționale: Decizia judicioasă, deși întârziată

Acum o săptămână fostul președinte al CCM, Mihai Poalelungi, și-a dat demisia din funcția de judecător și de Președinte al Curții Constituționale.

Amintim că magistrații Curții Constituționale și-au anulat hotăririle prin care data de 7 iunie a fost declarată termen-limită pentru investirea Guvernului, hotărârile prin care au fost declarate neconstituționale deciziile Parlamentului de alegere a Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker și investire a Guvernului în frunte cu Maia Sandu, dar și suspendarea din funcție a lui Igor Dodon pentru ca Pavel Filip să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului și să numească data de 6 septembrie pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Ulterior, Igor Dodon și premierul Maia Sandu au solicitat demiterea in corpore a magistraților.