Igor Dodon salută decizia magistraților Curții Constituționale care și-au depus azi cererile de demisie. Totuși, spune șeful statului, aceasta este una întârziată.

Această soluție a fost unica rezonabilă în conjunctura actuală, dar și una mult așteptată nu doar la nivel național. Organele însărcinate cu numirea judecătorilor (Parlamentul, Guvernul şi Consiliul Superior al Magistratului) urmează să demareze în regim de urgență procedurile aferente numirii judecătorilor Înaltei Curți. Numirea noilor judecători constituie un obiectiv de importanță deosebită în lumina ultimelor evenimente naționale, dar și a aprecierilor exprimate de partenerii externi. Astfel că, acest exercițiu urmează a fi axat exclusiv pe criteriile integrității, profesionalismului, ireproșabilității și nu în ultimul rând, cel al obiectivității”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

El și-a exprimat încrederea că „noua componență a Curții Constituționale va fi una independentă, va realiza nobila misiune de a garanta supremaţia Constituţiei, se va supune numai Legii Supreme și va exclude cu orice preț influențele politice și jocurile de culise”.

Amintim că magistrații Curții Constituționale astăzi, 26 iunie 2019, judecătorii Curții Constituționale au demisionat in corpore. Potrivit unui comunicat de presă al instituției, judecătorul Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curții Constituționale să exercite atribuțiile administrative ale președintelui Curții până la alegerea noului Președinte.

Detalii: Judecătorii Curții Constituționale au demisionat in corpore