Expertul în politici de securitate, Dumitru Mînzărari, cercetător moldovean la Universitatea Michigan din SUA, a făcut o sinteză, pentru Fundația de Analiză și Cercetare Jamestown, a recentelor evenimente politice din Republica Moldova, care au adus la guvernare PSRM și Blocul ACUM. Mînzărari a concluzionat că politicienii occidentali nu trebuie să-și facă iluzii cu privire la presupusele „planuri benigne” ale Rusiei și PSRM față Republica Moldova.

În special, expertul recomandă ca occidentalii să se asocieze cu Blocul ACUM pentru a zădărnici intenția lui Igor Dodon de a slăbi instituțiile de securitate și apărare din Republica Moldova. Această sarcină poate deveni foarte actuală mai ales în contextul în care Guvernul Sandu nici nu a menționat apărarea și securitatea în planul său de guvernare. 

„Pentru a evita dezastrul strategic legat de reușita Rusiei în a-și implementa proiectele în R. Moldova, va fi necesar de a nu le permite lui Dodon și PSRM să realizeze aceste proiecte. Sprijinul SUA și UE este esențial în această privință. În primul rând, politicienii Occidentali ar trebui să evite scenariile fanteziste cum că ar exista planuri benigne ale Rusiei și ale asociaților acesteia, socialiștii, în R. Moldova. În al doilea rând, Occidentul trebuie să se angajeze împreună cu blocul ACUM spre a crea mecanisme care să facă dificil pentru președintele Dodon să slăbească instituțiile de apărare și de securitate națională ale Republicii Moldova. Ultima sarcină poate deveni deosebit de actuală, având în vedere că Guvernul condus de ACUM nici măcar nu a menționat securitatea și apărarea în strategia de guvernare publicată recent”, a scris Mănzărari.