Poziția MAEIE în legătură cu votul în favoarea Rusiei, acordat de liderul PPDA, Andrei Năstase, și socialistul Vlad Bătrîncea la recenta ședință a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, este stranie, afirmă fostul vicepreședintele al APCE din partea Republicii Moldova, Valeriu Ghilețchi. Externele, potrivit sursei citate, aveau menirea să-i consulte pe deputați "în chestiuni politice sensibile". Ridică semne de întrebare și faptul că instituția încă nu s-a pronunțat oficial în legătură cu cele întâmplate, a subliniat Ghilețchi.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, Ghilețchi a declarat că votul de luni-noapte, privind întoarcerea necondiționată a delegației Rusiei în cadrul APCE, a fost un vot eminamente politic.

Niciun argument de genul protecției drepturilor omului în Rusia, dialogului sau inclusivității nu rezistă. Federația Rusă a fost sancționată politic din cauza anexării Crimeei. Toată delegația noastră la APCE, cu excepția deputaților socialiști și comuniști, au votat în permanență pentru menținerea acestor sancțiuni. Având în vedere că niciuna din cerințele înaintate Federației Ruse nu au fost îndeplinite, inclusiv cerința de retragere a forțelor militare ruse de pe teritoriul nostru, consider că votul trebuia menținut”, a menționat el.

Ghilețchi spune că este uimit și de atitudinea deputaților (care nici nu a dorit să-i consulte pe foștii reprezentanți ai Republicii Moldova la APCE), și de poziția MAEIE (care nu s-a implicat).

Am fost prezent la începutul acestei sesiuni și regret faptul că noii colegi nu au dorit să se consulte în această privință. Am ramas nedumerit și de poziția MAEIE. Pe de-o parte, este adevărat că deputații sunt liberi în a-și exprima votul, dar pe de altă parte, se știe foarte bine că în chestiuni politice sensibile și complicate, Ministerul oferă recomandări deputaților, în special celor care fac parte din majoritate. Este o practică întâlnită în toate țările europene, o practică la care am apelat nu o singură dată în ultimii zece ani, cât am fost membru al APCE”, precizează politicianul.

Potrivit lui, deputații din alte state care fac parte din familia Partidului Popular European (Platforma  „Demnitate și Adevăr”, condusă de Andrei Năstase, la fel face parte din această formațiunenota red.) declarau că nu vor susține revenirea Rusiei, reieșind din consultările cu Ministerele sale de Externe.

Am fost duminică seara la ședința Biroului PPE și am auzit cum deputații din Polonia, Lituania, Georgia, Ucraina își motivau votul prin poziția Ministerului lor de Externe. Mi se pare ciudat și faptul că, deși Ministerul s-a distanțat de votul deputaților, nu a spus clar care este până la urmă poziția Guvernului în această chestiune”, spune Ghilețchi.

Totodată, menționează politicianul, votul deputaților Andrei Năstase și Vlad Bătrîncea care fac parte din coaliția de guvernare, va avea consecințe asupra relațiilor moldo-ucrainene: „Repercusiunile acestui vot se vor simți cu siguranță, afectând relațiile dintre țările membre ale CoE și în mod special relația RM cu Ucraina”.

Amintim că deputatul PAS, Mihai Popșoi, care a votat contra revenirii Rusiei în APCE, a declarat că a luat această decizie în urma consultărilor cu Ministerul de Externe, cu prim-ministrul Maia Sandu și cu partenerii din Ucraina.

Detalii: Năstase a votat de capul lui? Popșoi și-a consultat votul dat la APCE cu premierul și MAEIE

Aseară, Ministrul de Externe Nicolae Popescu a venit cu o reacție după ce deputații Partidului Democrat au propus audierea demnitarului în legătură cu votul pro-Rusia a lui Andrei Năstase și Vlad Bătrâncea la APCE.

În contextul discuției privind situația de la APCE, remarc că în orice republică parlamentară, cu un sistem democratic bine pus la punct, unde funcționează principiul separării puterilor în stat, anume Parlamentul conferă mandat de acțiune Executivului, şi nu invers. Cu alte cuvinte, nu este rolul Executivului să facă recomandari deputaților la APCE. Şi nici nu poate Executivul să ofere explicații privind acțiunile deputaților aleşi de popor”, a scris Popescu pe pagina sa de Facebook.

Ținem să precizăm că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a restabilit ieri dreptul de vot Federației Ruse la APCE, după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei.

Rusia a fost admisă la „masa” APCE în noaptea de luni, cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă și 10 abțineri. Deputații din Ucraina, Georgia, Polonia și statele baltice au votat împotrivă.

La luarea acestei decizii au participat și trei deputați de la Chișinău, doi dintre care au votat în favoarea Rusiei - socialistul Vlad Bătrâncea și liderul PPDA Andrei Năstase, care deține concomitent funcția de vicepremier și ministru de Interne. Deputatul PAS Mihai Popșoi a votat împotrivă.

Detalii: A. Năstase și V. Bătrâncea au votat pentru revenirea Rusiei în APCE

Ulterior Năstase spunea într-un live pe Facebook că votul dat pentru revenirea Rusiei la APCE nu a fost ușor. Acesta a încercat să-și justifice decizia prin faptul „ca APCE să poată exercita influența pozitivă asupra tuturor statelor”.

Detalii: Năstase încearcă să își justifice votul Pro-Moscova la APCE

Premierul Maia Sandu nu a vrut să comenteze votul în favoarea revenirii Rusiei la APCE, dat de colegul ei Andrei Năstase.

„Eu răspund doar pentru votul colegului meu Mihai Popșoi. Cu domnul Năstase o să discutați dvs.”, a declarat Maia Sandu.

La scurt timp președintele ucrainean, Volodimir Zelensky s-a arătat dezamăgit de decizia APCE, prin care a fost restabilit dreptul de vot Federației Ruse la Adunarea Parlamentară, după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei. Decizie care de altfel a fost susținută prin vot și de deputații moldoveni Andrei Năstase și Vlad Bătrâncea.

Zelensky speră că decizia APCE nu a fost impulsionată de gânduri materiale, dar anume cele declarate: apărarea drepturilor omului.   

„Aș vrea să mai văd cum cei care au votat pentru revenirea delegației Ruse în cadrul asambleei o să apere și o să ceară altă revenire - revenirea marinarilor ucraineni, care sunt acum ostatici”, mai scrie Zelensky.  

Detalii: Zelensky dezamăgit de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni

Ministerul de Externe a venit ulterior cu o reacție în care a spus că votul lui Andrei Năstase și al lui Vlad Bătrâncea nu reprezintă poziția Guvernului sau a statului.

Alex Roitman, purtătorul de cuvânt al MAEIE, a scris pe pagina sa de Facebook că „votul parlamentarilor în cadrul APCE are un caracter individual şi nu reprezintă poziția Guvernului sau a statului”.

Detalii: Externele de la Chișinău se distanțează de votul pro-Rusia a lui Năstase la APCE