Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate spune că a votat împotriva revenirii Rusiei la APCE în urma consultărilor Ministerul de Externe, cu prim-ministrul Maia Sandu dar și cu partenerii din Ucraina.

„Eu mi-am exprimat votul împotrivă, în mare parte având în vedere discuțiile avute cu Ministerul de Externe. Am avut consultări cu Ministerul de Externe, având în vedere poziția partidului, m-am consultat cu colegii din partid, inclusiv cu dna prim-ministră, deci am mers cu o decizie clară. Și desigur am avut foarte multe sugestii, rugăminți din partea colegilor din Ucraina, atât pe linia Ambasadei Ucrainei la Chișinău, cât și pe linia delegației ucrainene la APCE pentru a-i susține în acest moment dificil”, a declarat Popșoi în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă

Vicepreședintele parlamentului Mihai Popșoi a fost întrebat de ce nu a ajuns la un compromis toți cei care au mers la Strasbourg, inclusiv Andrei Năstase, coleg în blocul politic ACUM cu Popșoi și Vlad Batrâncea, coleg în alianța ACUMPSRM.

„Într-o asemenea problemă sensibilă era oarecum dificil să ajungem la un consens, pentru că, bunăoară, noi ziceam de fiecare dată că anumite diferențe vor dăinui. Nu ne-am pus neapărat scopul să avem o poziție consolidată, fiecare reprezentant al fracțiunii are poziția sa proprie, fiecare delegat are poziția sa proprie și, respectiv, votul a reflectat acest lucru”, a răspuns Popșoi. 

Mihai Popșoi spune că nu vrea să speculeze pe faptul că votul diferit dat la APCE înseamnă că nu există consens asupra cum se vede relația Republicii Moldova cu Rusia.

„Eu nu aș vrea să speculez ce ar însemna aceste diferențe, eu am explicat care a fost raționamentul meu. Având în vedere consultările pe care le-am avut cu ministrul de Externe, cu dna prim-ministră, colegii de partid și cu partenerii din Ucraina, dar îmi dau bine seama că există cumva și cealaltă parte a monedei, pentru că, ați văzut, votul a fost covârșitor în favoarea revenirii, deci marea majoritate a delegaților au votat altfel decât am votat eu. Asta e”, a adăugat Popșoi. 

Amintim că aseară Ministrul de Externe, Nicolae Popescu, a venit cu o reacție după ce deputații Partidului Democrat au propus audierea demnitarului în legătură cu votul pro-Rusia a lui Andrei Năstase și Vlad Bătrâncea la APCE.

În contextul discuției privind situația de la APCE remarc că în orice republică parlamentară cu un sistem democratic bine pus la punct, unde funcționează principiul separării puterilor în stat, anume Parlamentul conferă mandat de acțiune Executivului şi nu invers. Cu alte cuvinte nu este rolul Executivului să facă recomandari deputaților la APCE. Şi nici nu poate Executivul să ofere explicații privind acțiunile deputaților aleşi de popor”, a scris Popescu pe pagina sade Facebook.

Ținem să precizăm că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a restabilit ieri dreptul de vot Federației Ruse la APCE, după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei.

Rusia a fost admisă la „masa” APCE în noaptea de luni, cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă și 10 abțineri. Deputații din Ucraina, Georgia, Polonia și statele baltice au votat împotrivă.

La luarea acestei decizii au participat și trei deputați de la Chișinău, doi dintre care au votat în favoarea Rusiei - socialistul Vlad Bătrâncea și liderul PPDA Andrei Năstase, care deține concomitent funcția de vicepremier și ministru de Interne. Deputatul PAS Mihai Popșoi a votat împotrivă.

Detalii: A. Năstase și V. Bătrâncea au votat pentru revenirea Rusiei în APCE

Ulterior Năstase spunea într-un live pe Facebook că votul dat pentru revenirea Rusiei la APCE nu a fost ușor. Acesta a încercat să-și justifice decizia prin faptul „ca APCE să poată exercita influența pozitivă asupra tuturor statelor”.

Detalii: Năstase încearcă să își justifice votul Pro-Moscova la APCE

Premierul Maia Sandu nu a vrut să comenteze votul în favoarea revenirii Rusiei la APCE, dat de colegul ei Andrei Năstase.

„Eu răspund doar pentru votul colegului meu Mihai Popșoi. Cu domnul Năstase o să discutați dvs.”, a declarat Maia Sandu.

La scurt timp președintele ucrainean, Volodimir Zelensky s-a arătat dezamăgit de decizia APCE prin care a fost restabilit dreptul de vot Federației Ruse la Adunarea Parlamentară, după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei. Decizie care de altfel a fost susținută prin vot și de deputații moldoveni Andrei Năstase și Vlad Bătrâncea.

Zelensky speră că decizia APCE nu a fost impulsionată de gânduri materiale dar anume cele declarate: apărarea drepturilor omului.   

„Aș vrea să mai văd cum cei care au votat pentru revenirea delegației Ruse în cadrul asambleei să apere și să ceară altă revenire - revenirea marinarilor ucraineni care sunt acum ostatici”, mai scrie Zelensky.  

Detalii: Zelensky dezamăgit de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni

Ministerul de Externe a venit ulterior cu o reacție în care a spus că votul lui Andrei Năstase și al lui Vlad Bătrâncea nu reprezintă poziția Guvernului sau a statului.

Alex Roitman, purtătorul de cuvânt al MAEIE, a scris pe pagina sa de Facebook că „votul parlamentarilor în cadrul APCE are un caracter individual şi nu reprezintă poziția Guvernului sau a statului”.

Detalii: Externele de la Chișinău se distanțează de votul pro-Rusia a lui Năstase la APCE