Partidul Liberal Democrat din Moldova a criticat votul acordat de către delegația Parlamentului R.Moldova în favoarea revenirii Rusiei la APCE, considerându-l un vot al rușinii și o trădare a Ucrainei.

Într-o postare pe pagnia de Facebook a PLDM, liberal-democrații consideră că acest vot este unul al rușinii și care  putea fi evitat, dacă exista o conștientizare complexă a contextului.

„Credem că votul rușinii la APCE putea fi evitat, dacă exista o conștientizare complexă a contextului și, mai ales, un atașament profund față de valorile și istoria neamului nostru!”, scrie în postarea PLDM.

Totodată, PLDM mai menționează că acest vot în favoare Rusiei ar fi o trădare a Ucrainei, dar și o acțiune care aduce un prejudiciu de imagine colosal statului și mai ales cetățenilor noștri

„Cât de ușor, din nesăbuință, am devenit trădători pentru țara prietenă Ucraina. Nu știm dacă a fost o gafă sau un exces de zel pentru a face pe plac cuiva. Indiferent de motive, aceste acțiuni aduc un prejudiciu de imagine colosal statului și mai ales cetățenilor noștri, care încă au vie memoria evenimentelor dureroase care au îngenunchiat acest popor, prin asuprire și teroare.Oare nu este mai importantă solidaritatea cu propriii cetățeni, decât servilismul de conjunctură?”, se mai arată în reacția liberal democraților.

Consiliul Europei a restabilit ieri dreptul de vot al Federației Ruse la Adunarea Parlamentară (APCE), după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei.

Rusia a fost admisă la „masa” APCE în noaptea de luni, cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă și 10 abțineri. Deputații din Ucraina, Georgia, Polonia și statele baltice au votat împotrivă.

La luarea acestei decizii au participat și trei deputați de la Chișinău, doi dintre care au votat în favoarea Rusiei - socialistul Vlad Bătrâncea și liderul PPDA Andrei Năstase. Deputatul PAS Mihai Popșoi a votat împotrivă.

Detalii: A. Năstase și V. Bătrâncea au votat pentru revenirea Rusiei în APCE

Ulterior Năstase spunea într-un live pe Facebook că votul dat pentru revenirea Rusiei la APCE nu a fost ușor. Acesta a încercat să-și justifice decizia prin faptul „ca APCE să poată exercita influența pozitivă asupra tuturor statelor”.

Detalii: Năstase încearcă să își justifice votul Pro-Moscova la APCE

Premierul Maia Sandu nu a vrut să comenteze votul în favoarea revenirii Rusiei la APCE, dat de colegul ei Andrei Năstase.

„Eu răspund doar pentru votul colegului meu Mihai Popșoi. Cu domnul Năstase o să discutați dvs.”, a declarat Maia Sandu.

La scurt timp președintele ucrainean, Volodimir Zelensky s-a arătat dezamăgit de decizia APCE prin care a fost restabilit dreptul de vot Federației Ruse la Adunarea Parlamentară, după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei. Decizie care de altfel a fost susținută prin vot și de deputații moldoveni Andrei Năstase și Vlad Bătrâncea.

Zelensky speră că decizia APCE nu a fost impulsionată de gânduri materiale dar anume cele declarate: apărarea drepturilor omului.   

„Aș vrea să mai văd cum cei care au votat pentru revenirea delegației Ruse în cadrul asambleei să apere și să ceară altă revenire - revenirea marinarilor ucraineni care sunt acum ostatici”, mai scrie Zelensky.  

Detalii: Zelensky dezamăgit de votul pro-Rusia la APCE: Să văd cum cer și eliberarea ostaticilor ucraineni