Majoritatea ACUM-PSRM a votat, în cea de-a doua lectură, revenirea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea parțială a președintelui Republicii Moldova.

Ca urmare, directorul SIS va fi numit în funcție de Parlament, la propunerea Președintelui Republicii Moldova. Totodată, activitatea SIS va fi coordonată de către Președintele Republicii Moldova, „în limitele competenței sale și va fi supusă controlului parlamentar”.

Eliberarea din funcție a directorului SIS ar putea fi făcută de Parlament, la propunerea Președintelui Republicii Moldova sau la propunerea a cel puțin unei treimi din numărul deputaților aleși, în cazul care șeful Serviciului amintit se va afla în stare de incompatibilitate, în conflict de interese, nu va depune declarația de avere și interese sau dacă va exista o hotărâre judecătorească irevocabilă îi va fi exprimat votul de neîncredere.

La fel, gradele speciale supreme și gradele speciale pentru directorul SIS vor fi conferite prin decretul Președintelui Republicii Moldova.