Prim-ministrul Maia Sandu a calificat ca "târzie și insuficientă" suspendarea provizorie a unor magistrați (între care și președintele Curții Supreme de Justiție), operată astăzi de Consiliul Superior al Magistraturii. Șeful Executivului a cerut "înlăturarea din sistem" a magistraților care au executat comenzi politice.

O justiție cu persoane dubioase, precum Ion Druță, Radu Țurcanu, Nicolae Clima, Oleg Sternioală, care au executat comenzi politice și au anulat alegeri libere, corecte și recunoscute de comunitatea internațională, nu poate fi considerată independentă. Suspendarea acestora din funcție este una târzie și insuficientă, fiind nevoie de înlăturarea din sistem. Desigur că acest lucru trebuie realizat în condițiile în care persoanelor menționate le sunt respectate drepturile de care care se bucură potrivit legii”, a scris ea.

Potrivit ei, procesul de curățare a justiției de persoane corupte trebuie să fie unul sistemic și transparent și nicidecum singular.

Absolut toate persoanele implicate în acte ilegale trebuie pedepsite conform legii. Doar așa procesul poate deveni ireversibil. Guvernarea actuală nu va tolera politizarea sistemului de justiție și va depune toate eforturile pentru ca scenariul de capturare a instituțiilor statului de către un grup de interese să nu se mai repete niciodată în Republica Moldova”, a menționat Sandu.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis astăzi să înlăture temporar din funcții mai mulți judecători. Subiectele au fost introduse ulterior în ordinea de zi a ședinței CSM, în urma unei informații parvenite de la un magistrat. Acestea au fost discutate imediat după vizita neanunțată a premierului Maia Sandu la CSM.

Detalii: După descălecarea Maiei Sandu la CSM, mai mulți președinți de judecătorii, înlăturați din funcții