Ministrul de Interne andrei Năstase spune într-un live pe Facebook că votul dat pentru revenirea Rusiei la APCE nu a fost ușor. Acesta își justifică decizia prin faptul „ca APCE să poată exercita influența pozitivă asupra tuturor statelor”.

„Nu a fost o decizie ușor de luat pentru deputații APCE inclusiv și pentru deputați din partea R.Moldovei care au mărturisit că nici măcar în ultima clipă nu erau deciși cum anume să voteze. Personal am ales să nu votez pentru o țară sau pentru alta, împotriva unei țări sau alteia. Am ales să votez ca APCE să poată exercita influența pozitivă asupra tuturor statelor, inclusiv asupra Federației Ruse”, a declarat Năstase

Politicianul a insistat să vină cu asigurări că acest vot nu anulează pozițiile statelor la subiecte sensibile.

„Vreau să vă asigur cpă acest vot nu anulează în niciun fel rezoluțiile și pozițiile asupra unor subiecte sensibile, cum ar fi Crimeea”, a declarat Năstase. 

Amintim că Consiliul Europei i-a restabilit dreptul de vot Federației Ruse la Adunarea Parlamentară (APCE), după ce Moscova nu a mai putut vota în această structură din 2014, după ocuparea Crimeei.

Rusia a fost admisă la „masa” APCE în noaptea de luni, cu 118 voturi pentru, 62 împotrivă și 10 abțineri. Deputații din Ucraina, Georgia, Polonia și statele baltice au votat împotrivă.

La luarea acestei decizii au participat și trei deputați de la Chișinău, doi dintre care au votat în favoarea Rusiei - socialistul Vlad Bătrâncea și liderul PPDA Andrei Năstase. Deputatul PAS Mihai Popșoi a votat împotrivă.

Detalii: A. Năstase și V. Bătrâncea au votat pentru revenirea Rusiei în APCE