Coaliția majoritară ACUM-PSRM a ridicat interdicția pentru oficialii moldoveni de a efectua deplasări de serviciu în Federația Rusă. Anunțul a fost făcut azi de vicepremierul rus, Dmitri Kozak, în cadrul unui briefing de presă cu Igor Dodon.

Acesta a menționat că oficialii din Chișinău au informat partea rusă „că interdicția pentru deplasări în Rusia pentru oficialii de nivel central și local din Republica Moldova va fi ridicată”.

Potrivit lui Kozak, autoritățile din R.Moldova și Rusia trebuie să dialogheze pe toate subiectele care „deranjează cetățenii”.

Amintim că pe 9 martie 2017, Chișinăul a transmis o notă către conducerea politică a Federației Ruse, prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova. În notă este descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești.

"Un asemenea comportament este atât inadecvat, cât și nejustificat", se anunța atunci într-un comunicat al Parlamentului. Ex-ambasadorul rus, Farid Muhametșin a fost anunțat că, până la soluționarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă. Toate aceste abuzuri - hărțuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federația Rusă și punerea lor sub monitorizare internațională - au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniți din Federația Rusă.