Blocul „ACUM” și Partidul Democrat (PD) ar trebui să renunțe la disputele personale și să formeze un guvern de coaliție, care să elimine pericolul rusesc. Fostul membru al Camerei Reprezentanților, una dintre camerele Parlamentului american, unde a deținut funcția de președinte al Subcomitetului pentru Securitate Națională de Supraveghere și Reformă a Guvernului, Steve Russel, crede că R. Moldova a rămas, de una singură, față în față cu Rusia și nu trebuie de admis ca PSRM, care beneficiază de suport și finanțare de la Moscova, să preia controlul asupra statului.

„Moldova este o țară mică, rar în atenția comunității internaționale. Această stare de lucruri se va schimba rapid, pe măsură ce Rusia își accelerează agresivitatea asupra națiunii care deține o poziție strategică, deoarece se află în spatele Ucrainei pentru a asigura un punct de sprijin pentru Europa de Sud-Est și NATO”, scrie Russel într-un editorial publicat de portalul oklahoman.com

Fostul membru al Camerei Reprezentanților atrage atenția că Rusia controlează economic și militar 11% din teritoriul R. Moldova, fiind vorba despre o adevărată ocupație. La fel, Moscova și-a sporit eforturile de propagandă în republica noastră, ignorate de Occident.

„În ciuda negărilor internaționale, agenții ruși promovează deschis dezinformarea și propaganda prin intermediul Partidului Socialiștilor, finanțat de Moscova. Aceștia folosesc masiv posturile TV, alte surse media, rețelele de socializare, manipulate nemilos, susțin și finanțează socialiștii. Manevra, dacă reușește, slăbește flancul de sud-est al NATO și sporește periculos influența Rusiei în spatele Ucrainei”, notează acesta.

Politicianul american atrage atenția că Moscova își face nestingherit jocurile în Moldova pe măsură ce forțele vestice ignoră pericolul, fiind preocupate de propriile probleme. „Domino-urile stau aliniate în fața lui Putin care se pregătește să răstoarne „vecinătatea apropiată”. Occidentul este preocupat de propriile probleme – Emanuel Macron luptă pentru supraviețuirea politică în Franța; Angela Merkel pleacă de pe scena mondială fără un succesor evident; Marea Britanie a ajuns în haos din cauza Brexit-ului, iar Statele Unite sunt consumate de fleacuri interne care lasă un vid în dominarea internațională și în securitatea europeană”, constată Steve Russel.

Cu toate acestea, sursa citată crede că situația poate fi schimbată de către forțele politice proeuropene din R. Moldova și reiterează îndemnul către blocul „ACUM” și PD să se așeze la masa de dialog și să ducă țara spre valorile și tradițiile occidentale.

Sursa: Ziarul Național