Plecarea lui Vlad Plahotniuc din funcția de președinte al Partidului Democrat este o decizie întârziată, ținând cont de multiplele acuzații care i-au fost aduse în ultima perioadă și care au afectat negativ imaginea formațiunii. De această părere sunt comentatorii și analiștii politici.

Editorialistul „Deschide.MD”, Petru Bogatu, este de părerea că Vlad Plahotniuc nu trebuia să pretindă la funcțiile de conducere în cadrul PDM, rămânând pe plan secund.

O decizie bună, dar nițel tardivă, având în vedere faptul că liderul PDM a fost demonizat de-a lungul mai multor ani. Am spus-o că nu trebuia să pretindă la funcția de premier sau cea de președinte al PDM. Să facă parte din conducere, dar să nu preia șefia”, a declarat el.

Potrivit lui Bogatu, în actuala situație, retragerea lui Plahotniuc este în favoarea PDM.

Este normal ca partidul care a pierdut puterea să se reînoiască. E o tradiție normală, europeană, să caute noi soluții, să promoveze persoane noi”, a menționat editorialistul.

Petru Bogatu a precizat că, de fapt, PDM este unicul partid din Republica Moldova care a reușit să rămână în prim-plan pe arena politică după ce și-a schimbat liderii. Totodată, el a amintit că, în pofida acuzațiilor de capturare a statului și creare a unui regim oligarhic, Partidul Democrat a reușit să lanseze multe lucruri bune pentru Republica Moldova, lucruri apreciate atât de alte forțe politice, cât și de partenerii externi.

Și editorialistul „Ziarului Național”, Nicolae Negru, este depărerea că renunțarea la șefia partidului este una întârziată.

Mai bine mai târziu, decât niciodată. Dacă el spune că își păstrează mandatul de deputat nu pentru imunitate, dar pentru că i-au încredințat alegărorii, atunci eu spun că trebuie să facă și următoru pas – să se întoarcă în Republica Moldova și să demonstreze că nu are nimic de ascuns, că nu se teme de justiție, că este curat în fața ei, că nu a comis ce i-a fost incriminat”, a spus Negru.

Comentatorul este de părerea că plecarea lui Vlad Plahotniuc din funcția de președinte al PDM va avea impact pozitiv asupra formațiunii, dar pentru aceasta va fi nevoie și de o perioadă de timp.

Nu-i ușor să scapi de imaginea pe care o are acum PDM. Suspiciunile vor mai persista, pentru că Plahotniuc a mai ieșit de pe scena politică, s-a mai retras în umbră, dar tot el a rămas la cârma partidului, deși a existat alt lider de partid”, a precizat el.

Referindu-se la probleme de imagine, Nicolae Negru a atras atenția asupra faptului că PDM a ajuns la o situație când nici o altă formațiune proeuropeană nu a dorit să se alieze cu acest partid: „Din cauza acestui partid s-a intrat în impas în urma alegerilor din 24 februarie”.

Directorul executiv ADEPT, Igor Boțan, a vorbit despre faptul că nu este prima dată când Vlad Plahotniuc se retrage din prim plan.

Cred că este o lipsă de inspirație. Domnul Plahotniuc, dacă nu mă înșeală memoria, deja pleacă a treia oară pentru a reveni ulterior. Nu cred că mai impresionează pe cineva astfel de manevre. S-au terminat ideile originale și se recurge la vechile strategii”, susține el.

Potrivit lui Boțan, schimbarea la față a Partidului Democrat se va  vedea ulterior, atunci când vor fi prezentate datele cu privire la finanțarea partidului, dar și colaborarea cu Fundația de binefacere „Edelweiss”.

Trebuie să fim atenți la modul în care este finanțat Partidul Democrat. Ultimii ani, PDM a avut cheltuieli anuale de 50-60 milioane de lei. Vom putea analiza schimbările după sumele de bani care vor intra în partid. Vom vedea dacă PDM mai are nevoie de un sediu așa frumos. Vom vedea dacă activitățile PDM vor fi sau nu sincronizate cu Fundația «Edelweiss» și alte lucruri în urma cărora vom vedea ce este cu acest partid”, a menționat analistul.

Amintim că Vlad Plahotniuc a anunțat azi că și-a depus mandatul din funcția de președinte al PDM. Acesta spune că le-a propus colegilor să organizeze cât mai curând congresul partidului pentru a alege o nouă conducere și a aproba un nou program politic. Democratul mai adaugă că unii politicieni vor să se lupte cu el, dar o fac cu partidul: „ceea ce consider că nu este bine, atât pentru PDM, cât și pentru partidele pro europene din actuala alianță”.

Detalii: Vlad Plahotniuc renunță la șefia PDM