Astăzi este marcată Ziua Suveranităţii Republicii Moldova. Declaraţia de Suveranitate a fost adoptată acum 29 de ani, pe 23 iunie 1990, de către deputaţii Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti.

La 29 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate, prim-ministrul a venit cu un mesaj de felicitare către cetăţenii Republicii Moldova:

„Acum 29 de ani, la 23 iunie 1990, a fost adoptată Declaraţia de Suveranitate, care punea temelia statului nostru. În acest document istoric se declara în mod solemn şi în faţa întregii lumi că purtătorul suveranităţii şi singura sursă de putere este poporul, iar Republica Moldova este un stat unitar şi indivizibil.

Astăzi, mai mult decât oricând, înţelegem cât de important este dreptul nostru, al cetăţenilor, de a ne decide singuri viitorul şi cât de şubredă poate fi democraţia, dacă nu este apărată de noi toţi. Avem datoria să redăm independenţa instituţiilor, astfel încât acestea să devină un fundament de neclintit pentru menţinerea suveranităţii şi dezvoltarea Republicii Moldova. Avem obligaţia să construim instituţii puternice care să nu mai permită vreodată încălcarea suveranităţii poporului, indiferent de politicienii aflaţi la putere, şi să protejeze interesul oamenilor.

Vă asigur că acest Guvern al Republicii Moldova va apăra cu stricteţe suveranitatea ţării, că nimeni nu va lua decizii în locul şi în detrimentul interesului nostru naţional, iar statul Republica Moldova îşi va păstra caracterul unitar şi indivizibil şi va asigura libertatea, securitatea şi prosperitatea cetăţenilor săi”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 

Pe 23 iunie 1990, Republica Moldova a adoptat Declarația de Suveranitate. Decizia a fost luată într-un context istoric complex și a constituit o realizare memorabilă a cetățenilor moldoveni, prin care au ales renunțarea la comunism și trecerea la valorile democratice.

Declaraţia de suveranitate a RSS Moldova fusese precedată de asemenea de cea a Georgiei şi a Rusiei, respectiv pe 26 mai şi, 12 iunie 1990. Au urmat în decursul aceluiaşi an celelalte republici unionale sovietice, dar şi cele autonome din cadrul Federaţiei Ruse.

Declarația de Suveranitate a fost eveniment politic care a influențat puternic procesul de renaștere națională și de ieșire a Moldovei din URSS. Peste un an, pe 27 august 1991, țara noastră și-a declarat independența.