Secretarul de Stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, anunță că decizia lui Mihai Poalelungi de a demisiona din funcția de președinte și judecător al Curții Constituționale a fost salutată în cadrul discuțiilor la Comisia de la Veneția unde experții Consiliului Europei urmează să dea aviz acțiunilor Înaltei Curți referitor la acțiunile din 7-9 iunie.

Absolut toți cei cu care am discutat aici la Veneția spun că restabilirea încrederii în Curtea Constituțională nu este posibilă dacă nu pleacă toți judecătorii care au compromis definitiv această instituție. Și au rămas surprinși când eu am spus că nu prea cred că vor demisiona. Mă bucur că am greșit și deja a fost depusă prima cerere care a fost salutată aici și cei cu care am mai discutat speră că eu să nu am dreptate și că exemplul Președintelui va fi urmat și de ceilalți judecători. Apropo, mulți dintre interlocutori au fost șocați că nu a existat nicio opinie separată”, a scris el pe pagina sa de Facebook.

Amintim că magistrații Curții Constituționale au adotat mai multe hotătâri în zilele de 7-9 iunie, care au fost ulterior revizuite.

Astfel, au fost anulate hotărârile pin care data de 7 iunie a fost declarată termen-limită pentru investirea Guvernului, hotărârile prin care au fost declarate neconstituționale deciziile Parlamentului de alegere a Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker și investire a Guvernului în frunte cu Maia Sandu, dar și suspendarea din funcție a lui Igor Dodon pentru ca Pavel Filip să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului și să numească data de 6 septembrie pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Detalii: Curtea Constituțională și-a anulat deciziile din 7-9 iunie: Greceanîi - speaker. Sandu - premier