Pentru desfăşurarea alegerilor guvernatorului UTA Gagauz-Yeri vor fi tipărite 107 499 de buletine de vot, conform unei decizii a Comisiei electorale de la Comrat, transmite MOLDPRES.

Membrii comisiei au aprobat forma şi conţinutul buletinului ce va fi folosit la alegerile başcanului. Buletinul va fi de culoare mov, cu lăţimea de 140 de milimetri, iar candidaţii vor fi incluşi în ordinea în care au fost înregistraţi de Comisia electorală a autonomiei.

Cifra 107 499 prevede numărul de alegători din autonomie, precum şi o rezervă de un procent din totalul de electorat, indică gagauzinfo.md.

În limba găgăuză vor fi tipărite 3108 buletine, iar în română – 2722. Tradiţional, cele mai multe buletine de vot (101 669 sau 94.57%) vor fi în limba rusă.

În ziua scrutinului vor putea vota şi cetăţenii din autonomie care se află în spitale, aziluri, sanatorii, care-şi fac serviciul militar ş.a. Pentru aceştia vor fi operaţionale urnele de vot mobile.

Alegerile başcanului vor avea loc pe 30 iunie 2019.

Guvernatorul (başcanul) este persoana oficială supremă a Unităţii Teritorial-Autonome Gagauz-Yeri. Başcanului i se subordonează toate autoritățile administrației publice ale autonomiei. Alegerile guvernatorului se desfăşoară o dată în patru ani.