Curtea Constituțională explică decizia sa de revizuire și anulare a hotărârilor din 7-9 iunie. Potrivit magistraților Înaltei Curți, această necesitate a apărut în legătura cu decizia Partidului Democrat de a se retrage de la guvernare. Explicația se regăsește în hotărârea motivată a CCM.

Curtea a constatat că necesitatea revizuirii Deciziei Curții Constituționale nr. 83 din 7 iunie 2019, a Hotărârii Curții Constituționale nr. 13 din 8 iunie 2019, a Hotărârii Curții Constituționale nr. 14 din 8 iunie 2019, a Hotărârii Curții Constituționale nr. 15 din 8 iunie 2019, a Avizului Curții Constituționale nr. 1 din 9 iunie 2019 și a Avizului Curții Constituționale nr. 2 din 9 iunie 2019 decurge din anunțul retragerii de la guvernare și a transferului de putere către Guvernul condus de Prim-ministrul Maia Sandu și al coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova”, se menționează în hotărârea Curții.

Potrivit magistraților, transferul de putere al guvernului condus de dl Pavel Filip către guvernul condus de dna Maia Sandu a echivalat cu o renunțare deliberată a celui dintâi la administrarea treburilor publice, inclusiv la atribuțiile care țin de organizarea și de desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Odată încetată activitatea guvernamentală și prin renunțarea guvernului de jure la actul guvernării, în Republica Moldova sunt periclitate pacea civică și drepturile omului. Instabilitățile guvernamentale de o asemenea anvergură produc consecințe negative pentru valorile enunțate mai sus și regăsite în Preambulul Constituției. Judecata Curții din această hotărâre nu poate fi una abstractă și absolutistă, cu ignorarea situației socio-politice concrete din Republica Moldova. Curtea subliniază că abstracțiunea și absolutismul, oricât de favorabile pentru un anumit moment, se pot dovedi elemente ostile libertăților fundamentale.”, se menționează în hotărâre.

Amintim că magistrații Curții Constituționale și-au anulat hotăririle luate în zilele de 7-9 iunie.

Astfel, au fost anulate hotărârile pin care data de 7 iunie a fost declarată termen-limită pentru investirea Guvernului, hotărârile prin care au fost declarate neconstituționale deciziile Parlamentului de alegere a Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker și investire a Guvernului în frunte cu Maia Sandu, dar și suspendarea din funcție a lui Igor Dodon pentru ca Pavel Filip să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului și să numească data de 6 septembrie pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Detalii: Curtea Constituțională și-a anulat deciziile din 7-9 iunie: Greceanîi - speaker. Sandu - premier