Deputați ai fracțiunii parlamentare PAS, Blocul ACUM, au înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă prin care propun modificarea legislației, astfel ca funcția de secretar de stat să devină funcție de demnitate publică, transmite IPN.

Deputatul Sergiu Litvinenco a scris, pe Facebook, că această practică există în aproape toate statele europene. Miniștrii și secretarii de stat vor fi politici, restul – șefii de direcții, consultanții și specialiștii – vor fi funcționari publici, adică apolitici.

În campania electorală, apoliticii PD-ului înregimentați pe baza loialității față de fostul partid-stat în funcțiile de secretari de stat și secretari generali de stat au făcut campanile și s-au afișat alături de Plahotniuc mai ceva decât orice militant oficial a vreunui partid politic”, a scris juristul.

În nota informativă a proiectului se menționează că „majoritatea secretarilor de stat sunt exponenți ai Partidului Democrat, oameni afiliați regimului Plahotniuc. Așa numitele concursuri pe care le-a ogranizat vechiul Executiv pentru aceste funcții au fost în mare parte mimate, fiind numite persoane loiale lui Vlad Plahotniuc”.

Totodată, „persoanele care s-au manifestat profesionist și nu au desfășurat activități militante în favoarea regimului Plahotniuc, vor fi păstrate în funcție de noul Guvern”.