Mihai Poalelungi și-a dat azi demisia din funcția de judecător și de Președinte al Curții Constituționale. Totodată, nu se cunoaște deocamdată dacă și alți membri ai CCM și-au depus cererile de demisie.

De precizat că demisia lui Poalelungi vine la scurt timp după ce Igor Dodon a declarat în cadrul unui interviu pentru „Rossiyskaia Gazeta” (Ziarul rusesc), că „în timpul apropiat va apărea o nouă componență a Curții Constituționale”.

Detalii: Dodon, convins că vor fi anulate și alte hotărâri ale Curții Constituționale

Amintim că magistrații Curții Constituționale și-au anulat hotăririle luate în zilele de 7-9 iunie.

Astfel, au fost anulate hotărârile pin care data de 7 iunie a fost declarată termen-limită pentru investirea Guvernului, hotărârile prin care au fost declarate neconstituționale deciziile Parlamentului de alegere a Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker și investire a Guvernului în frunte cu Maia Sandu, dar și suspendarea din funcție a lui Igor Dodon pentru ca Pavel Filip să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului și să numească data de 6 septembrie pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Detalii: Curtea Constituțională și-a anulat deciziile din 7-9 iunie: Greceanîi - speaker. Sandu - premier

Ulterior, Maia Sandu a cerut demisia imediată a magistraților. Premierul a acuzat Curtea Constituțională de faptul că aceasta, în loc să recunoască că „a participat la încercarea disperată a Partidului Democrat de a se menține ilegal la putere, își justifică decizia doar prin faptul că aceasta ar fi situația la momentul de față în Republica Moldova”.

Detalii: Maia Sandu: Curtea Constituțională își continuă delirul

Potrivit legislației, magistrații ar urma să-și aleagă un nou președinte. Ulterior, acesta va sesiza autoritatea competentă (în cazul dat va fi sesizat Consiliul Superior al Magistraturii) în termen de cel mult 3 zile de la data declarării vacanţei funcţiei, solicitându-i să numească un nou judecător.

CSM va avea la dispoziție 15 zile pentru a numi un alt judecător.

Mihai Poalelungi a fost numit judecător la Curtea Constituțională în martie 2018.