Ministrul de Interne Andrei Năstase a oferit detalii despre modul în care liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a părăsit țara. Asta în pofida faptului că acum două zile susținea că Vlad Plahotniuc și Ilan Shor nu au părăsit teritoriul Republicii Moldova.

Andrei Năstase, ministru MAI, citat de TV8,  spune că Vlad Plahotniuc a părăsit R.Moldova în data de 14 iunie, cu un automobil de marca Mercedes și că ar fi ajuns în Ucraina.

A părăsit Republica Moldova pe data de 14 iunie, cu un automobil de marcă Mercedes, prin „Transnistria”, a ajuns în Ucraina, în unul dintre orașele din Ucraina, a luat un avion, până într-un alt oraș din Ucraina, iar de acolo a plecat la Londra”, a spune Năstase.

Acesta a mai afirmat că Plahotniuc și-a comandat în prealabil un avion privat, care l-a așteptat pe Aeroportul din Chișinău:

 „Dar probabil din frica că ar putea să fie oprit, obstrucționat, nu știu de ce ar avea el frică, a renunțat la acea  cursă charter și a plecat prin Ucraina”, a mai comentat ministrul de interne.

 În același timp, Andrei Năstase afirmă că nu are deocamdată informații precise despre Ilan Șor, dacă a părăsit acesta țara și eventual, în ce mod a făcut-o.
 
Reamintim că, marți, 18 iunie, în plenul Parlamentului, Andrei Năstase susținea că Vlad Plahotniuc și Ilan Shor nu au părăsit teritoriul Republicii Moldova.

„Numitul Plahotniuc și numitul Shor, despre care s-a vorbit în spațiul public că ar fi părăsit împreună Republica Moldova, potrivit datelor de care dispune Ministerul de Interne, nu ar fi părăsit teritoriul Republicii Moldova. Facem demersuri necesare către colegii din Ucraina, care urmează să ne pună la dispoziție dacă au plecat prin acel coridor, prin regiunea transnistreană, unde Republica Moldova nu a reușit să stabilească niște mecanisme puternice de control”, a declarat el.

Totodată, este de menționat că Vladimir Plahotniuc, fiind ales ca deputat în Parlamentul R.Moldova, beneficiază de imunitate și nu-i poate fi restricționată ieșirea din țară. Mai mult ca atât, nu cunoaștem în baza cărui temei legal a solicitat Andrei Năstase informații despre ieșirea acestuia din țară. În urma unor consultări cu juriștii, conform legislației, lipsa unei interdicții legale de părăsire a țării nu crează careva impedimente de ordin politic de a ieși din țara.

„În același context, nimeni, nici măcar ministrul de Interne, nu poate cere accesare datelor cu caracter personal ale unor persoane dacă nu există niciun temei juridic, în caz contrar, astfel de acțiuni pot fi considerate ca exces de putere”, ne-a spus juristul consultat de noi în acest caz.

Andrian Candu, vicepreședintele PDM, recent întors de la Londra, a spus că s-a întâlnit cu Vlad Plahotniuc în Europa, dar a evitat să zică în ce țară se află acum liderul PDM.