Directorul Agenţiei Proprietăţii Publice (APP), Vladimir Baldovici, susține că este firesc ca o nouă guvernare să fie interesată în preluarea competentă a proceselor administrative de la guvernarea precedentă, însă pentru aceasta este nevoie de „cel puțin comunicare directă și eficientă, auditul și evaluarea la zi, identificarea problemelor nerezolvate, și, ce este mai important, asigurarea continuității celor bune și curmarea practicilor nocive”. Declarația vine după ce prim-ministrul Maia Sandu a anunțat că Baldovici va fi demis la următoarea ședință a Guvernului, preconizată pentru azi, ora 11.00.

Din 21 mai 2018, cînd am venit în această funcție, am restructurat APP, conferindu-i funcții exacte și suficiente pentru valorificarea optimă a proprietății publice. Împreună cu echipa Agenției am răvășit grămezi de probleme acumulate pe parcursului a celor 22 de ani precedenți cu scopul de a găsi formula optimă de gestiune a sectorului public. Din februarie 2019 colectivul Agenției este antrenat în implementarea acestei formule.

Este firesc ca o nouă guvernare să fie interesată în preluarea competentă a proceselor administrative de la guvernarea precedentă. Această ar însemna cel puțin comunicare directă și eficientă, auditul și evaluarea la zi, identificarea problemelor nerezolvate, și, ce este mai important, asigurarea continuității celor bune și curmarea practicilor nocive.

O evaluare corectă și competentă a situației și problemelor este imposibilă fără cunoașterea întregului, în timp și spațiu, sistem analizat. În acest sens inițiativa de evaluare a proceselor de privatizare trebuie să înceapă cu anul 1996. Numai în acest caz vom avea un tablou obiectiv a ceea ce a însemnat privatizarea în Republica Moldova și vom putea curma practicile nocive.

În context, în lipsa unei alte posibilități de a informa direct privind starea lucrurilor, comunic publicului larg că concursurile comerciale de privatizare sunt planificate de către Guvern din timp, fiind anticipate de activitatea echipelor de lucru, evaluări, pregătirea pachetului de documente etc. Publicarea anunțului de concurs este finalul unui efort comun interdepartamental, cu implicarea Agenției, Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Finanțelor, cu implicarea responsabililor, cu realizarea procedurilor și mecanismelor stipulate de către cadrul normativ.

Făcând o paralelă, pot spune că legătura dintre demisia Guvernului Filip și publicarea comunicatului de presă privind concursul comercial este tot atât de valabilă cu o eventuală sistare a tratării bolnavilor în cazul demisiei conducerii Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Cât privește oportunitatea listei bunurilor scoase la concursul comercial, comunic că toate acestea au fost scoase la privatizare, economic vorbind, de enorm de multe ori. Același, Sanatoriu „Moldova” din Truskoveţ, Ucraina, a fost expus la vînzare de mai multe ori, iar Fabrica de Sticlă de 12 ori”, a scris Baldovici pe pagina sa de Facebook.

Amintim că Maia Sandu a anunțat că-l va demite pe șeful Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici, la următoarea ședință a Guvernului. Potrivit ei, „furturile publice continuă și după fuga rușinoasă a lui Plahotniuc”, dar „vor fi oprite imediat, iar cei care vând în mod dubios și netransparent proprietățile statului vor fi demiși”.

Detalii: Maia Sandu promite demiterea urgentă a șefului Agenției Proprietății Publice