Asistența macrofinanciară din partea UE pentru R. Moldova, suspendată acum doi ani, ar putea fi reluată în toamna curentă, a anunțat astăzi comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, care se află pentru a doua oară la Chișinău în această lună.

Într-o conferință de presă susținută la Guvern alături de prim-ministra Maia Sandu, Hahn a declarat că UE este gata să sprijine R. Moldova și s-a arătat sigur că noul Guvern va implementa reformele necesare, însă o condiție primordială este lupta împotriva corupției, scrie Ziarul Național.

Sunt sigur că putem să reluăm asistența bugetară și asistența macrofinanciară începând cu luna septembrie”, a spus Hahn.

Întrebat despre o posibilă aderare a Republicii Moldova la UE, Johannes Hahn a spus că acum Chişinăul trebuie să-şi concentreze atenţia pe problemele stringente pe care le are şi să beneficieze de toate oportunităţile pe care le oferă Acordul de Asociere.

Am decis să reluăm dialogul politic între R. Moldova și UE. (...) Ne dorim să revenim la o conlucrare normală și firească între UE și R. Moldova”, a declarat Maia Sandu, vorbind despre acțiunile pe care și le-a propus noua guvernare de la Chișinău, inclusiv investigarea fraudei bancare, combaterea corupției și eliminarea schemelor care au dus la sărăcirea populației.

Prim-ministra a adăugat că a discutat cu oficialul european despre progamele comune care au fost îngheţate, despre restabilirea sprijinului financiar în contextul suportului bugetar, a asistenței macrofinanciare, dar și despre obținerea asistenței tehnice și de consultanță pentru instituțiile publice din R. Moldova.

Comisarul Johannes Hahn a anuţat în aceeași conferință că în curând va avea loc un Consiliu de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană la Bruxelles, la care a invitat-o pe Maia Sandu.