Vladislav Kulminski a fost numit pe 18 iunie consilier al prim-ministrului Maia Sandu. Pe Vladislav Kulminski îl cunoaștem pentru promovarea moldovenismul civic, este unul dintre autorii studiului despre națiunea civică moldovenească. Acesta mai este și unul dintre consilieri care a luat bani de la miliardarul american George Soros în anii 2013 - 2014, pentru niște presupuse studii, în timpul când era angajat al cabinetului prim-ministrului Iurie Leancă,

Kulminski spune că în calitate de consilier se va ocupa de politica externă, relații cu donatorii, proiecte de dezvoltare, planificare strategică, comunicarea cu partidele politice, executarea deciziilor și elaborarea reformelor.

Vladislav Kulminsk a apărut în anul 2018 pe platforma ucraineană Mirotvoreț, dedicată personajelor ostile Ucrainei. Mirotvoreț a scris despre el că, deși se poziționează drept expert pro-european, în realitate este „adeptul intereselor rusești”. Kulminski a apărut în Mirotvoreț după ce a participat la emisiunea Nataliei Morari, Politica, în care s-a vorbit că președintele Ucrainei de atunci, Petro Poroșenko, ar fi declarat stare de război în Ucraina, după incidentul cu implicarea marinarilor ucraineni și ruși în strâmtoarea Kerci, pentru a obține anumite dividende politice. Alături de Kulminski, pe Mirotvoreț a apărut și profilul Nataliei Morari. Acum, profilul lui Kulminski nu se mai află pe Mirotvoreț, cel al Nataliei Morari, nu a fost eliminat.

Kulminski a fost consilier al lui Iurie Leancă în perioada în care acesta a îndeplinit funcția de prim-ministru. Kulminski a condus departamentul intern de planificare strategică și a fost și consilier pe Transnistria. Timp de opt luni, pe lângă salariul oferit de stat, de 9.000 de lei, Kulminski, alături de alți trei consilieri ai lui Leancă, au primit bani de la miliardarul american George Soros, câte 4,200 de dolari lunar, urmare a unei cereri a lui Iuriea Leancă.  

Din cauza problemelor de ordin legal, banii lui Soros au fost virați prin intermediul organizației germane, Institut für Europäische Politik, pentru niște studii ce vizează Transnistria. Această organizație nemțească a finanțat studiul ce promovează națiunea civică moldovenească: „Consolidarea coeziunii sociale și a unei identități comune în Republica Moldova”, unul dintre autorii căruia este Vladislav Kulminski.  

În studiu este subliniat caracterul multietnic al locuitorilor din Basarabia şi  se subliniază în repetate rânduri faptul că de-a lungul istoriei etniile din actuala Republică Moldova au convieţuit în mod paşnic. De asemenea se încearcă acreditarea ideii că limba rusă trebuie menţinută ca limbă de comunicare interetnică, în defavoarea limbii materne a majorităţii populaţiei. Argumentaţia continuă cu ideea conform căreia adoptarea identităţii româneşti a fost de natură să producă o ruptură între cetăţenii Republicii Moldova după destrămarea Uniunii Sovietice, ruptură care a generat la rândul ei conflictele ce au culminat cu separatismul transnistrean. Soluţia pentru această fractură? Renunţarea la identificarea etnică şi adoptarea unei identităţi civice.

Promovarea moldovenismului civic a fost criticată și de către actualul deputat al Blocului ACUM, Octavian Țîcu: „Văd mai multe agitații și discuții legate de „moldovenismul civic”, o nouă strategie de a îmbârliga și încurca românii/moldovenii din R. Moldova. Da, anume nucleul românofon de 80 %, care este elementul băștinaș și majoritar în această țară. Pentru că un român nu va deveni niciodată „moldovenist civic”, așa cum n-a devenit Homo Moldovanus Sovietic, iar un „moldovenist civic” nu va accepta limba română și panteonul cultural românesc pe care se așază identitatea acestui stat. La fel cum un găgăuz sau rus nu va deveni „moldovan civic”, ci va rămâne de etnie găgăuz sau rus. Interesantă și adunătura de oameni care promovează această idee, de la fostul pedist Andrei Popov, la ex-comuniștii Marc Tcaciuk și Alexei Tulbure, care put a dust de la Voronin, lingăul regimului Cornel Ciurea, Vlad Kulminski, Iulian Groza, etc., fiecare cu bube și cu schelete în dulap”.

Despre Kulminski se mai vorbește că este agent de influență, că ar contacta cu Rusia și că ar fi inițiatorul unor negocieri de după cortină cu pretinsele autorități din Transnistria. Se spune că i-ar cunoaște personal pe președinta Sovietului Suprem de la Tiraspol, Galina Antiufeeva, pe deputatul Dmitri Oghirciuc și pe directorul gereral al Sherif.