Majoritatea parlamentară PSRM - ACUM a modificat ieri, în două lecturi, Codul Electoral, noile prevederi referindu-se la procedura de demitere a membrilor Comisiei Electorale Centrale (CEC).

Deputatul Sergiu Litvinenco, unul dintre autorii proiectului, a declarat că până acum această procedură era „confuză” și „neclară”. 

Democratul Sergiu Sârbu i-a reproșat acestuia că membrii CEC puteau fi demiși până acum numai de către instanța de judecată, în anumite cazuri, iar acum vor putea fi demiși de Parlament „pe motive politice”.

Și Pavel Postică, expert la Asociația „Promo-LEX”, critică modificările operate de Parlament, afirmând că acestea ar reduce din independența membrilor CEC.

Se pare că proiectul de lege diminuează din independența membrilor CEC. Întrebarea mea către fracțiunile parlamentare este dacă vor găsi persoane care vor accepta în astfel de condiții să lucreze la CEC? Sunt sigur că mecanismul de desemnare și revocare poate fi revizuit, dar atât mecanismul, garanțiile, autoritățile ce desemnează etc. trebuie să fie parte a unei reforme autentice și nu decizii bazate pe emoții și simpatii politice. Și a doua întrebare: cine va organiza în așa circumstanțe de fapt și de drept alegerile locale generale din 20 octombrie 2019?”, a comentat Postică.

Potrivit legislației, un membru CEC este numit în funcție de către președintele R. Moldova, iar ceilalți opt - de către Parlament.

Ziarul Național