Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Vladimir Bolea, susține că funcția de judecător la Curtea Constituțională ar trebui să fie una pur tehnică. Potrivit lui, cei șase magistrați ar trebui să emită hotărâri strict în baza unei analize și nu în conformitate cu situația politică din țară. Declarația a fost făcută la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la postul TV8, transmite IPN.

Cea mai mare problemă pe care o vedem noi la Curtea Constituțională este că ei, prin acțiunile lor din ultimele zile, și-au bătut joc în așa un hal de CC, de noțiunea de Constituție și Înaltă Curte, încât eu cred că va trebui să treacă foarte mult timp, ca să putem readuce la valoarea ei Curtea Constituțională și percepția pe care trebuie să o aibă cetățeanul față de aceasta”, spune deputatul.

Vladimir Bolea spune că o hotărâre a Înaltei Curți trebuie să corespundă întocmai Constituției Republicii Moldova.

Deputatul PSRM Grigore Novac susține că CC trebuie să se ghideze de norma legală, nu de politică.

Mâine va fi altă situație politică în țară. Ce? Emit altă hotărâre sau iar le anulează pe acestea?”, se întreabă parlamentarul.

Amintim că Parlamentul a creat o comisie de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat, realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale”.

De precizat că liderul PPDA, Andrei Năstase, a depus un denunț la Procuratura Generală, denunț prin care îi cere lui Eduard Harunjen să fie inițiată o cauză penală pe numele judecătorilor Curții Constituționale pentru tentativă de uzurpare a puterii în stat. În același timp, Năstase cere ridicarea imunității deputatului democrat Vladimir Plahotniuc, pentru că i-ar fi determinat pe magistrați să comită aceste ilegalități.