Vlad Bătrâncea una promite, dar alta fumează. Cu toate că, în campanie, se grozăvea că va insista asupra schimbării Legii administrației publice locale (astfel încât sectoarele Capitalei să aibă, fiecare, primari și consilii - în locul actualilor pretori și preturi), socialistul a votat, cuminte, alături de colegii din fracțiunea PSRM, AMÂNAREA pentru încă patru ani a intrării în vigoare a acestor prevederi.

În toiul campaniei electorale, la data de 30 ianuarie 2019, Bătrâncea a prezentat „prioritățile programului PSRM pentru circumscripția nr.28 (sectorul Rîșcanovca)”. Socialistul a promis alegătorilor că va veni în Parlament cu o nouă lege privind statutul special al Capitalei, care prevede, inclusiv, intrarea în vigoare a prevederilor ce permit alegerea primarilor și consiliilor de sector.

Administrația publică locală nouă, potrivit noii legi privind statutul municipiului Chișinău, va fi subordonată oamenilor, subordonată sectorului său, și va exista o procedură clară de rechemare a primarului general, primarului de sector în cazul în care nu-și îndeplinește obligațiile de serviciu sau când va pierde încrederea sectorului său. Dar noi vrem să știm că noi la Râșcanovca [de fapt, Râșcani - nota edit.] vom avea primăria noastră, care se ocupă direct de sectorul nostru zilnic și este responsabilă de eliberarea sau anularea autorizațiilor”, a declarat atunci Bătrincea.

Potrivit lui, „anume în așa fel va arăta următoarea administrație publică locală”.

Noua lege cu privire la statutul municipiului Chișinău va fi adoptată de noul Parlament. Vor fi întoarse împuternicirile Consiliului municipal, pentru ca Primăria să nu se ocupe de fărădelegi, va intra în vigoare prevederile legii adoptate anterior de Parlament și vor fi create cinci primării și consilii sectoriale în fiecare sector pentru ca locuitorii din Râșcanovca să aibă propriul organ executiv și legislativ”, a precizat el.

Totuși, azi în cadrul ședinței Parlamentului majoritatea parlamentară ACUM-PSRM a votat cu totul altceva. În cadrul alegerilor locale generale care vor avea loc pe data de 20 octombrie, chișinăuienii, cu excepția suburbiilor, își vor alege conducerea la fel cum a făcut-o anterior – un primar general și un consiliu municipal.

Deși democrații au propus amânarea votării în lectura finală a proiectului pentru o perioadă scurtă, pentru ca deputații să pregătească amendamente, coaliția PSRM și ACUM nu a ținut cont de această propunere și a votat în grabă proiectul.

De precizat că, în cadrul următorului scrutin local din municipiul Chișinău, locuitorii capitalei urmau să aleagă 170 consilieri municipali și cei de sector, dar și șase primari.

Astfel, alegătorii din municipiul Chișinău urmau să aleagă nu doar primarul general și consiliul municipal, dar și primarul și consiliul de sector.

Potrivit prevederilor legislației, consiliile sectorale ale municipiului Chişinău trebuie să fie constituite din următorul număr de consilieri: Botanica - 25, Buiucani - 23, Centru - 23, Ciocana - 23, Râșcani - 25.

Detalii: Alegeri locale // Chișinăul va alege 170 de consilieri și șase primari