Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, susține că trecerea Serviciului de Informații și Securitate (SIS) în subordinea Președinției nu înseamnă neapărat că în fruntea instituției va fi omul lui Igor Dodon, așa cum au declarat astăzi deputații PD.

Democrații fac propagandă, ca de obicei. Ei ar trebui să citească proiectul. Acolo este indicat expres că, în cazul șefului SIS, propunerea vine din partea președintelui, dar ultimul cuvânt îl are Parlamentul”, a spus deputatul PAS.

De asemenea, acesta afirmă că această procedură există în majoritatea statelor europene: „De exemplu, cazul României. Președintele propune candidatul, iar plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului decide dacă susține sau nu propunerea”.

Detalii: SIS trece în subordinea lui Dodon. Proiectul a fost votat în prima lectură

Litvinenco s-a referit și la propunerea deputaților PD de a crea o Comisiei de anchetă „pentru elucidarea tuturor circumstanțelor unor posibile atentate la securitatea națională și subminarea suveranității țării prin intermediul finanțării străine a unor partide politice din R. Moldova”. Această propunere, care viza în primul rând PSRM și președintele Dodon, nu a fost sprijinită de Blocul „ACUM”.

Deci, noi am făcut zeci de sesizări despre finanțarea partidelor în general. Din punctul meu de vedere, este judicioasă înființarea unei comisii care să analizeze modul de finanțare a partidelor în general. E vorba de cazul celebrului fost președinte al PD-ului din raionul Criuleni. El spunea că nimeni nu donează niciun ban, ci vine sacoșa cu bani și fiecare om semnează formal că ar fi donator. Deci, PD este primul partid care trebuie sancționat pentru încălcarea legislației privind finanțarea partidului, pentru că a recunoscut însuși președintele organizației teritoriale a PD”, a precizat acesta.

Detalii: Deputații ACUM nu au votat crearea comisiei de anchetă privind finanțarea PSRM de la Moscova

Amintim că în spațiul public au apărut înregistrări în care președintele Igor Dodon îi spune lui Vlad Plahoptniuc că PSRM este finanțat lunar de către Federația Rusă.

Ziarul Național