Parlamentul a constituit, în ședința de astăzi, Comisia de anchetă „pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale”.

Potrivit proiectului, în componența Comisiei de anchetă vor fi 9 deputați din toate fracțiunile parlamentare. Astfel, Fracțiunea PSRM va fi reprezentată de deputații Vladimir Țurcanu – președinte al Comisiei,  Grigore Novac și Victor Gaiciuc. Din partea Fracțiunii PAS, Blocul ACUM a fost desemnat parlamentarul Mihai Popșoi – vicepreședinte al Comisiei și Dinu Plîngău va reprezenta Fracțiunea ACUM Platforma DA, în calitate de secretar al Comisiei de anchetă.

Fracțiunea PDM a refuzat delegarea membrilor săi în cadrul acesteia, iar Fracțiunea Partidului Șor nu a participat la lucrările ședinței plenare și nu a anunțat decizia sa.

În prezentarea proiectului, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a declarat că „în Moldova a avut loc o tentativă de puci din partea PDM, din partea Curții Constituționale și a Procuraturii Generale”. Potrivit lui, este nevoie de o analiză serioasă a circumstanțelor în care Curtea Constituțională a adoptat hotărârile și avizele din 7-9 iunie, care ulterior au fost anulate. Deputații au bănuieli că toate aceste decizii au fost emisie la comanda PDM și a liderului acestuia, Vlad Plahotniuc, a subliniat Sergiu Litvinenco.

În luarea sa de cuvânt, ministrul de interne, Andrei Năstase, a spus că a denunțat la Procuratura Generală tentativa de uzurpare a puterii de stat și a cerut procurorului general să inițieze o cauză penală care ar duce la tragerea la răspundere a persoanelor implicate. De asemenea, Andrei Năstase a cerut ridicarea imunității parlamentare a liderului democrat Vlad Plahotniuc.

Dumitru Diacov, președintele de onoare al PDM, a chemat deputații să nu ia decizii pripite. Potrivit lui, deputații democrați nu au participat la luarea deciziilor de către Curtea Constituțională.

Potrivit proiectului, Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate și va prezenta Parlamentului, în termen de 60 de zile, raportul cu privire „circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional a Partidului Democrat realizată prin intermediul Curții Constituționale  și a Procuraturii Generale”.
 
Proiectul hotărârii a fost aprobat de către 54 de deputați din cei prezenți la ședință.