Majoritatea ACUM-PSRM a votat revenirea Serviciului de Informații și Securitate în subordinea președintelui Republicii Moldova. Astfel SIS va nu va mai fi în subordinea Parlamentului dar a lui Igor Dodon.

Socialistul Vasile Bolea a declarat că prin proiectul prezentat se dorește restabilirea atribuțiilor șefului statului privind securitatea statului.

Proiectul nu a fost publicat pe site-ul Legislativului. Se cunoate doar denumirea proiectului de lege „pentru modificarea unor acte legislative (Legea privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova-art.1, 13; Legea privind statutul ofițerului de informații și securitate-art.17, 40, 44)”. 

„Mă adresez deputaților din fracțiunea blocului ACUM, este o tentativă de a transforma SIS într-o filială a serviciilor străine atât timp cât președintele este investigat că deservește interesele străine”, a delcarat deputatul PDM, Alexandru Jizdan.

Socialistul Vlad Bătrâncea a propus aplicarea articolului 108 prin care nu se mai acceptă dezbateri la proiectul de lege. 

„Credem cu toții că nu avem nevoie de lecții din partea celor care au subminat puterea în stat. De aceea propunem implementarea articolului 108 ca să terminăm cu aceste dezbateri”, a declarat Bătrâncea. 

Igor Grosu, deputat ACUM a declarat că această practică se folosește în majoritatea țărilor UE. 

„Vom scoate acest serviciu de sub controlul unui partid care a folosit SIS împotriva oponenților politici. Noi vom monitoriza îndeaproape acest serviciu”, a declarat Grosu. 

La un moment dat socialistul Ceban a venit cu acuzări îndreptate asupra PDM și anume că nu sunt constructivi așa cum au declarat.

„Vreți să munciți și să fiți constructivi e bine, dacă nu, sunteți liberi să faceți ce vreți”, a declarat Ceban. 

Democratul Sârbu a adăugat că PDM va ataca legal toate deciziile care nu sunt transparente și nu au fost consultate.

Amintim că fostul speacker Andrian Candu a declarat acum două săptămâni că la negocierile democraților cu preşedintele, Igor Dodon a insistat asupra federalizării ţării. 

Potrivit dezvăluirilor făcute de Candu, Igor Dodon a fost de câteva ori la sediul PDM şi s-a întâlnit, inclusiv cu liderul democraţilor, Vlad Plahotniuc. Dodon a mers la  democraţi cu un document, scris în limba rusă, care prevede principiile de bază pentru formarea unei coaliţii. Printre ele, ideea ca următorul președinte al țării să fie ales din rândurile PSRM şi să-i fie acordate atribuţiile de până în 2016, inclusiv controlul asupra SIS. De asemenea, Dodon a cerut ca socialiştilor să le revină fotoliul de ministru de Interne, cel al Apărării, al Finanțelor, funcţia de ministru de Externe, al Educației, dar şi de vicepremier pentru Reintegrare. Una dintre prevederi se referă la federalizarea ţării.