Partidul Democrat a propus includerea pe ordinea de zi a ședinței plenare de azi a proiectului cu privire la crearea Comisiei de anchetă pentru investigarea finanțării externe a PSRM. Proiectul, însă, nu a fost susținut de deputații socialiști și cei din cadrul blocului ACUM.

Astfel, PDM a propus creacrea Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor, posibilelor atentate la securitatea națională și subminarea suveranității naționale prin intermediul finanțării străine a unor partide politice.

Potrivit vicepreședintelui, PDM,  Vladimir Cebotari, toți au fost martori la probele publicate în spațiul public „în privința recunoașterii de către unele persoane ce dețin funcții de demnitate publică a sumelor enorme de bani, primite lunar din străinătate pentru asigurarea activităților, inclusiv electorale, și de întreținere a unor partide politice”.

Aceste activități, aceste declarații sunt mai mult decât grave. Ele încalcă atât prevederile Codului Electoral, cât și se încadrează perfect în elementele prevăzute de Codul Penal. Acel comportament și acțiuni nu pot fi lăsate și neglijate de către noi toți”, a declarat Cebotari.

În replică, președintele PSRM și speakerul Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a menționat că deputații nu trebuie să muncească în Parlament „pe baza speculațiilor din mijloacele de informare în masă”.

Astfel, inițiativa a fost susținută doar de cei 26 de parlamentari prezenți la ședință. Parlamentarii socialiști și cei din cadrul blocului ACUM nu au votat.

Amintim că Procuratura Generală s-a autosesizat și a pornit un proces penal în cazul finanțării PSRM. Deși în comunicatul de presă nu se spune exact care formațiune este vizată, deducem că este PSRM, pentru că anume acest partid a fost obiectul unor imagini video în care Igoro Dodon spune cp primea din Federația Rusă câte 700 000 - 800 000 dolari lunar.

Detalii: Procuratura Generală s-a autosesizat și a pornit un proces penal în cazul finanțării PSRM

O  înregistrare video îl surprinde pe președintele Igor Dodon în momentul când cere bani de la liderul PDM Vlad Plahotniuc. Acesta mai spune că primește de la ruși câte 700 000 de dolari pe lună.

Detalii: Proba VIDEO3 / Dodon cere bani de la Plahotniuc și spune că primește de la ruși 700 000 dolari lunar

În cadrul unei conferințe de presă de azi, reprezentanții PSRM au declarat că formațiunea este gata să prezinte „toate probele necesare pentru un proces judiciar liber, dar nu de procurori și judecători influențați de cineva dintr-un oficiu anumit”.

Detalii: Ce spune PSRM despre investigațiile PG pe finanțarea lor externă