Miniștrii afacerilor externe și miniștrii apărării din statele-membre ale UE s-au întrunit într-o ședință de lucru la Luxemburg. Agenda reuniunii a avut ca punct principal o discuție cuprinzătoare privind stadiul și perspectivele implementării Strategiei Globale a Uniunii Europene, dar și s-au discutat teme de actualitate de pe agenda de politică externă, precum situația din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe de la București, a fost reafirmat sprijinul pentru principiile democratice și ale statului de drept din Republica Moldova, precum și importanța reluării procesului de reforme conform angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, context în care ar putea fi reluat sprijinul financiar și cu expertiză din partea UE.

S-a considerat că situația de instabilitate nu a fost depășită, ceea ce va necesita, în continuare o atenție specială din partea UE și a partenerilor strategici”, se menționează în comunicat.

Ministrul afacerilor externe al României, Teodor Meleșcanu, a exprimat satisfacția în urma deblocării crizei politice de la Chișinău, prin decizia înțeleaptă a conducerii Partidului Democrat de a accepta o tranziție pașnică. A exprimat preocuparea pentru aspectele de securitate și implicit pentru dosarul transnistrean, subliniind importanța ca UE să continue să sprijine ca orice decizie pentru soluționarea conflictului să fie găsită în cadrul formatului 5+2, cu respectarea deplină a integrității teritoriale și fără a afecta parcursul european al Republicii Moldova.

El a propus demararea în grupurile de lucru ale Consiliului UE, cu sprijinul Comisiei Europene, a procesului de redactare a unui plan cuprinzător și ambițios de măsuri de asistență, consiliere și sprijin financiar pentru Republica Moldova, care să sprijine și să încurajeze procesele de reformă și agenda politică europeană. Ministrul Teodor Meleșcanu a asigurat partenerii europeni că România va continua să sprijine puternic, și la nivel bilateral, parcursul european și reformele necesare în Republica Moldova.