Importanța Republicii Moldova pentru Ucraina stă în influența pe care o are asupra regiunilor din sud-estul Ucrainei, consideră Arteom Filipenko, expert ucrainean în cadrul Institutului Național de Cercetări Strategice, comentând pentru presa ucraineană ultimele evenimente politice din Republica Moldova și crearea unei coaliții între blocul ACUM și PSRM. De aceea, Ucraina are nevoie de o abordare trează și imparțială față de relațiile moldo-ucrainene, o abordare lipsită de sentimentalism și bazată în primul rând pe interesele naționale.

„Până în anul 2014, Moldova era privită ca o zonă bufer, care trebuie să slăbească influența României. În acest context apărea și acest joc periodic al Kievului cu Transnistria: oferirea pașapoartelor ucrainene locuitorilor din enclava separatistă. Din alt punct de vedere, fiind un partener al Ucrainei în cadrul organizației GUAM, R. Moldova rămânea veriga slabă a acesteia”, spune Filipenko.  

Expertul spune că agresiunea rusească a contribuit la apropierea celor două state. În acest sens au funcționat și relațiile personale ale lui Poroșenko și Plahotniuc. La General, au avut loc mișcări pozitive considerabile pe un șir de probleme, care au fost timp de mai mulți ani pietre de poticnire.

Acest lucru s-a referit și la Transnitria. Câmpul de manevre s-a micșorqat pentru separatiștii transnistreni. Unele măsuri derestrictive impuse de Ucraina au făcut ca Moscova și Tiraspolul să vorbească despre o „blocadă economică”  

„Cu toate acestea, în tot acest timp s-a simțit prezența nevăzută a factorului rusesc și temerile că Moscova ar putea să vină cu planul Kozak-2, Adică, reglementarea transnistreană după modelul rusesc, care apoi ar putea fi implementat în Ucraina, Aceste temeri erau legate de președintele Igor Dodon, Pe acest fundal, Plahotniuc arăta ca o garanție împotriva implementării scenariului rusesc. Nu o garanție de sigură, dar alta nu era”, spune Filipenko.

De aceea, continuă expertul, Ucraina are nevoie de o abordare trează și imparțială față de relațiile moldo-ucrainene, o abordare lipsită de sentimentalism și bazată în primul rând pe interesele naționale.