Banca Națională a Moldovei manifestă în continuare prudență în monitorizarea transferurilor internaționale, în contextul agendei de reforme agreate în 2016 cu partenerii de dezvoltare. În prezent, situația este stabilă și nu prezintă riscuri și nici îngrijorări, se spune într-un comunicat de presă al instituției, citat de IPN.

Ca urmare a unor articole apărute în presă, privind extrageri substanțiale de mijloace bănești de pe conturile companiilor cu capital de stat, BNM informează că au fost întreprinse măsuri suplimentare în cadrul regimului de monitorizare a transferurilor internaționale. De asemenea, anunță că utilizează servicii informatice ale prestatorilor de servicii de mesagerie financiară care vizează anumite categorii de informații obținute sau procesate de către băncile licențiate.

Aceste servicii cuprind accesul la datele cu privire la transferurile internaționale”, se spune în comunicat.

Potrivit BNM, aceste date reprezintă temeiul pentru analiza fluxurilor de capital și a piețelor financiare, a eficienței serviciilor de transfer, în legătură cu atribuțiile de implementare a politicii monetare, reglementare valutară și supraveghere bancară. Astfel, sunt evaluate riscurile aferente adecvării capitalului și resurselor de lichiditate a băncilor etc.

În același timp, informațiile obținute sunt destinate pentru identificarea semnelor de implicare eventuală a băncilor sau clienților lor în activități de spălare a banilor și/sau finanțare a terorismului.

De precizat că săptămâna trecută ministrul Economiei, Vadim Brînzan, a anunţat că deţine informaţii conform cărora din contul companiilor cu capital de stat sunt extrase sunt extrase sume mari de bani, fie în numerar, fie sunt transferaţi pe contul unor companii din offshore. Acesta a făcut apel pentru autosesizare la adresa mai multor instituţii cu atribuţii de monitorizare.