Partidul Democrat (PD), care astăzi a anunțat că revine în Parlament și va fi în opoziție, cere demiterea sau demisia șefului Inspectoratului General de Poliției, Gheorghe Balan, care ar fi cumătru cu ministru Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

Constatăm că, încă din primele zile de guvernare, Alianța PSRM-PAS-PPDA promovează în funcții rude ale liderilor acestor partide, printr-o totală lipsă de transparență. Cei care până ieri criticau cumătrismul din instituții și promiteau numiri transparente în funcții și pe criterii de profesionalism își încalcă din primele zile acest angajament și dovedesc că în realitate ei sunt cei care promovează cumătrismul în instituțiile statului”, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii, citat de Ziarul Național.

În acest sens, PD precizează: „Cerem demiterea sau demisia imediată a domnului Gheorghe Balan din funcția de șef al IGP, acesta având un grad de rudenie cu noul ministru de Interne, Andrei Năstase, ceea ce reprezintă un evident conflict de interese.

De asemenea, atragem atenția societății și misiunilor diplomatice asupra unui amplu proces demarat de regimul PSRM-PAS-PPDA de forțare a unor funcționari publici să demisioneze.

Funcționarii sunt amenințați cu dosare penale privind activitatea lor anterioară, daca nu demisionează. Cerem regimului de guvernare să înceteze acest șantaj asupra funcționarilor publici, să stopeze măsurile represive împotriva lor”, au mai adăugat democrații.

Amintim că premierul Maia Sandu a spus azi că Mihai Balan, șeful interimar de la IGP numit de Andrei Năstase ar putea fi demis: „Dacă se va depista conflictul de interese atunci va trebui să se anuleze decizia prin care a fost numit domnul Balan”.

Detalii: Maia Sandu anunță că Andrei Năstase ar putea rămâne fără cumătru la IGP