Andrei Năstase, noul ministru al Afacerilor Interne, împreună cu bodyguardul său, veteranul de război Ion Caraman, ar fi stopat și percheziționat în plină stradă automobilul de serviciu al șefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Nicolai Chitoroagă. Sursele Deschide.MD ne-au comunicat că faptul ar fi avut loc în data de 15 iunie, în jurul orei 20:00, în Chișinău.

Incidentul ar fi avut loc sâmbătă,  la intersecția bulevardului Burebista cu strada Muncești din capitală. Andrei Năstase împreună cu Ion Caraman, ar fi blocat în trafic automobilul de marca Toyota, mașina de serviciu a lui Chitoroagă, l-ar fi agresat pe șofer și ar fi percheziționat automobilul.

Aceleași surse au ținut să menționeze, că despre acest caz cunoaște mai multă lume, inclusiv ambasadorii acreditați la Chișinău, dintre care Peter Mihalko, șeful Delegației UE în RM, precum și Derek J. Hogan ambasadorul Statelor Unite în R.Moldova. Aceștia ar fi fost sesizați despre acest caz de către reprezentanții Partidului Democrat din Moldova.

Solcitat telefonic, Vladimir Cebotari, vicepreședinte PDM, a fost rezervat în declarații, însă a confirmat faptul că a fost un asemnea incident.

„Nu știu dacă le pot numi percheziții, s-a pătruns ilegal în automobil sub pretextul căutării unui procuror. Șoferul a fost agresat, iar automobilul a fost scuturat la propriu. Mai mulți procurori cunosc despre acest incident”, ne-a spus Cebotari.

Întrebat dacă PDM a făcut un demers către ambasadorii acreditați la Chișinău, Cebotari a spus: „Nu comentez”.

Am încercat să obținem o confirmare sau infirmare a acestui caz, dar și cum comentează aceste acuzații noul ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase, însă acesta nu a binevoit să răspundă la apelurile insistente ale reporterilor Deschide.MD.

Nici de la Nicolae Chitoroagă nu am putut afla mai multe detalii, acesta la fel ca Năstase nu ne-a răspuns la telefon.

Un avocat cu care ne-am consultat cu privire la acest caz, ne-a spus că aceste acțiuni se califică conform art.328 alin.(3) Cod Penal „Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu” săvârșite de o persoană publică, care conform legislației în vigoare se pedepsesc cu închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

„Cunoaștem bine cine-i Chitoroagă, dar nimeni nu poate permite nimănui să procedeze astfel. Noi vrem să instaurăm o dictatură a legii, dar nu a bădăranilor ipocriți”, ne-a spus avocatul care a solicitat să-i fie păstrat anonimatul.