Presa din România a înceut să titreze astăzi știri despre „cumătrismul” noii guvernări de la Chișinău. Cel mai relatat caz este cel al lui Andrei Năstase, ministru de interne care l-a numit pe cumătrul său itnerimar la Inspectoratul General de Poliție.

g4media.ro:Cumetrie în guvernul anti-oligarhic al Maiei Sandu: ministrul de Interne Andrei Năstase și-a numit nașul șef al Poliției”

Andrei Năstase, ministrul de Interne al noului guvern din Republica Moldova, și-a numit nașul șef al Poliției, potrivit presei de peste Prut. Judecătorul Gheorghe Bălan a fost numit șef al Inspectoratului General al Polției în ciuda relației de rudenie cu unul dintre cei doi lideri ai alianței ACUM.

 Întrebat într-o conferință de presă de ce și-a numit o rudă într-o funcție atât de importantă, în condițiile în care discursul electoral al alianței ACUM sancționa tocmai politica de cumetrie promovată de partidul controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc, Andrei Năstase a refuzat să răspundă.

Și noul ministru de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, și-a numit o rudă pe postul de șef de cabinet. E vorba despre diplomatul Andrei Popov, fost ambasador al Republicii Moldova în Austria. Totuși, Popescu a anunțat că este vorba despre o numire temporară.

UPDATE; Andrei Popov a scris pe Facebook că a acceptat postul pentru că e vorba de un moment de criză: ”Situațiile de criză deseori necesită soluții de criză. O astfel de soluție a fost și decizia mea să accept propunerea lui Nicu să-l ajut într-un moment în care ne așteaptam la o posibilă perioadă prelungită de rezistență din partea fostei guvernări și totodată înțelegeam că anume factorul extern putea să joace un rol hotărâtor în deterninarea acesteia să cedeze puterea către noul guvern legal”, scrie publicația. 

NewsWeek.ro: Noul ministru de interne al Republicii Moldova, Andrei Năstase și-a numit nașul șef al Poliției (n. red. cumătrul)

Știrea a fost preluată de pe „g4media.ro” unde sunt publicate primele ,două aliniate iar ulterior link la sursa primară. 

B1.ro: Numiri pe relații de rudenie în noul Guvern de la Chișinău: Ministrul de Interne, Andrei Năstase, și-a pus NAȘUL la conducerea Poliției (VIDEO)

Și în Republica Moldova se poartă numirile pe "pile" și pe relații de rudenie. 

Liderii blocului ACUM au promis de multe ori că dacă vin la guvernare, în țară se va termina corupția și "cumetriile" în politică. Din nefericire, imediat după ce au venit la putere, aceștia par să se dezică de promisiuni.

O dovedește faptul că Andrei Năstase, ministrul de Interne în Guvernul Maia Sandu, și-a numit nașul, pe Gheorghe Bălan, șef al Inspectoratului General de Poliție (IGP), scrie B1 care citează timpul.md.

Ziaruldeiasi.ro: Noii miniștri din Republica Moldova au început să-și numească rudele în poziții înalte

Andrei Năstase, ministrul de Interne al noului guvern din Republica Moldova, și-a numit nașul șef al Poliției, potrivit presei de peste Prut. Judecătorul Gheorghe Bălan a fost numit șef al Inspectoratului General al Polției în ciuda relației de rudenie cu unul dintre cei doi lideri ai alianței ACUM.

Întrebat într-o conferință de presă de ce și-a numit o rudă într-o funcție atât de importantă, în condițiile în care discursul electoral al alianței ACUM sancționa tocmai politica de cumetrie promovată de partidul controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc, Andrei Năstase a refuzat să răspundă.

Și noul ministru de Externe de la Chișinău, Nicu Popescu, și-a numit o rudă pe postul de șef de cabinet. E vorba despre diplomatul Andrei Popov, fost ambasador al Republicii Moldova în Austria. Totuși, Popescu a anunțat că este vorba despre o numire temporară, este conținutul știrii. 

Andrei Năstase a fost întrebat, vineri, în fața Parlamentului, de un cetățean de ce l-a numit pe nașul său șef peste Poliție. Ministrul a refuzat să răspundă, după cum se poate observa din imaginile de mai jos.

Astăzi și Andrei Popov a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook unde recunoaște că are o relație „specială” cu noul ministru de Externe, Nicu Popescu. În același timp Popov nu vede o problemă în acest lucru și spune că în momentul numirii lui Poppescu la conducerea MAEIE singurul obiectiv major era să fie asigurată activitatea cât mai eficientă a ministrului în condițiile de criză politică și instituțională: „Orice alte considerente au fost secundare”.

Într-o postare pe pagina sa de facebook, Popov spune că „situațiile de criză deseori necesită soluții de criză. O astfel de soluție a fost și decizia mea să accept propunerea lui Nicu să-l ajut într-un moment în care ne așteaptam la o posibilă perioadă prelungită de rezistență din partea fostei guvernări și totodată înțelegeam că anume factorul extern putea să joace un rol hotărâtor în deterninarea acesteia să cedeze puterea către noul guvern legal”.

Detalii: Ce spune Popov, șeful cabinetului, despre relația „specială” cu actualul ministru de externe