Odată ce călugărițele au recunoscut că au păcătuit, ele nu mai sunt călugărițe și, de fapt, trebuie să-și dea demisia. Astfel comentează editorialistul „Ziarului Național”, Nicolae Negru, decizia Curții Constituționale prin care au fost revizuite hotărârile din 7-9 iunie.

Solicitat de reporterul Deschide.MD, Nicolae Negru a spus că schimbându-și deciziile, membrii Curții Constituționale recunosc indirect că au luat decizii influențate politic.

Ei într-un fel se autoacuză. Pe de altă parte, lucrurile pot părea ca o nouă presiune asupra membrilor Curții Constituționale. Adică, noua putere, după retragerea Partidului Democrat, a supus presiunii membrii CCM. Dodon a anunțat anterior că lucrează asupra acestei chestiuni, asupra acestei probleme și că posibil membrii CCM o să-și schimbe părerea. Oricum n-ai da, nu e bine. Ori în primul, ori în al doilea caz Curtea Constituțională recunoaște că a fost presată și a luat decizii politice”, a declarat editorialistul.

Potrivit lui Negru, în acest sens, indiferent sub cine „s-a culcat” Curtea Constituțională, sub Plahotniuc, ori sub Dodon, „dar ea nu mai poate spune că este virgină”.

Cu cine din ei, nu se știe, dar cu cineva s-a culcat. Deja e gravidă. Desigur e o umbră neagră asupra întregului sistem politic și juridic al Republicii Moldova. Nu știu cum va fi refăcută această imagine. Poate să-i bucure pe unii că s-a rezolvat problema, dar această rezolvare va avea consecințe profunde pentru sistemul constituțional al Republicii Moldova”, a precizat el.

Potrivit lui, de acum înainte orice decizie a Curții Constituționale, care conform Constituției nu poate fi atacată și trebuie imediat realizată, orice decizie va putea fi pusă la îndoială: „Deja, CCM nu-și va mai putea îndeplini funcția ca organ suprem care interpretează Constituția”.

Odată ce călugărițele au recunoscut că au păcătuit, ele nu mai sunt călugărițe și, de fapt, trebuie să-și dea demisia. Asta ar fi gestul cel mai onorabil. Ei recunosc că nu au procedat corect că nu au procedat corect în conformitate cu Constituția. Trebuie să fii cinstit cu tine însuși și să spui că pleci”, a punctat Negru.

Amintim că magistrații Curții Constituționale și-au anulat hotăririle luate în zilele de 7-9 iunie. Decizia a fost pronunțată cu puțin timp în urmă.

Astfel, au fost anulate hotărârile pin care data de 7 iunie a fost declarată termen-limită pentru investirea Guvernului, hotărârile prin care au fost declarate neconstituționale deciziile Parlamentului de alegere a Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker și investire a Guvernului în frunte cu Maia Sandu, dar și suspendarea din funcție a lui Igor Dodon pentru ca Pavel Filip să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului și să numească data de 6 septembrie pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.

Detalii: Curtea Constituțională și-a anulat deciziile din 7-9 iunie: Greceanîi - speaker. Sandu - premier