Curtea Constituțională și-a anulat hotăririle luate în zilele de 7-9 iunie. Decizia a fost pronunțată cu puțin timp în urmă.

Se revizuiesc și se anulează decizia Curții Constituționale nr.83 din 7 iunie 2019, hotărârea Curții Constituționale nr.13 din 8 iunie 2019, hotărârea Curții Constituționale nr.14 din 8 iunie 2019, hotărârea nr.15 din 8 iunie 2019, avizul Curții Constituționale nr.1 din 9 iunie 2019 și avizul Curții Constituționale nr.2 din 9 iunie 2019”, a declarat președintele CCM, Mihai Poalelungi.

Președintele Curții Constituționale a precizat că la baza deciziei adoptate au stat „demersul judecătorilor Curții Constituționale și decizia plenului Curții Constituționale prin care s-a admis revizuirea actelor Curții”.

La baza anulării a stat situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova. Hotărârea Curții din 15 iunie 2019 se dorește a fi o sursă a păcii sociale, a menținerii statului de drept, a democrației, precum și a garantării unui cadru adecvat de protecție a drepturilor omului prin combaterea unei instabilități politice de anvergură”, se menționează în hotărârea Curții Constituționale.

Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Astfel, au fost anulate hotărârile pin care data de 7 iunie a fost declarată termen-limită pentru investirea Guvernului, hotărârile prin care au fost declarate neconstituționale deciziile Parlamentului de alegere a Zinaidei Greceanîi în funcția de speaker și investire a Guvernului în frunte cu Maia Sandu, dar și suspendarea din funcție a lui Igor Dodon pentru ca Pavel Filip să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului și să numească data de 6 septembrie pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate.