Departamentul de Stat al SUA a anunțat, astăzi, că salută anunțul Partidului Democrat de a se retrage în favoarea Guvernului condus de Maia Sandu și a coaliției formate în parlamentul ales în mod democratic, dar solicită „reținere” în această perioadă de tranziție.

„Statele Unite salută anunțul Partidului Democrat că se retrage din guvern în favoarea premierului Maia Sandu și a coaliției formate de parlamentul ales în mod democratic.

Suntem încurajați că atât noua coaliție, cât și fostul guvern s-au angajat într-un transfer pașnic de putere, care reflectă voința poporului moldovean. Solicităm reținere în această perioadă de tranziție.

Statele Unite vor continua să monitorizeze îndeaproape evoluțiile din Moldova și vor rămâne angajate să colaboreze cu toți moldovenii, pe măsură ce construiesc un viitor mai prosper și mai democratic”, se arată în comunicatul Departamentului de stat al SUA.

Este de menționat că prima reacție a Departamentului de Stat al SUA, cu privire la criza politică din R.Moldova, a venit pe 10 iunie. Atunci, Statele Unite au cerut „reținere” și „acord asupra unui dialog politic”, precum și „respectarea voinței poporului”. 

Reamintim că vineri, 14 iunie, PDM a anunțat că cedează Guvernul Filip. Ei au declarat că acesta este singura modalitate legală care poate fi realizată la ora actuală. În pofida deciziei de retragere a democraților, criza instituțională și blocajul juridic în care se află Republica Moldova a rămas nerezolvat, a spus Vladimir Cebotari, urmând ca PSRM și ACUM să găsească soluții.

Totodată, vicepreședintele PD spune că alegerile anticipate sunt scenariul cel mai probabil.