Partidul Democrat a decis să cedeze puterea Guvernului învestit de majoritatea ACUM - PSRM. Decizia a fost anunțată acum câteva minute de Vladimir Cebotari.

„Aveam soluții juridice pentru ca binomul ACUM - PSRM să poată guverna legal. Având în vedere situația actuală, am decis să ne retragem de la Guvernare prin demisia Guvernului. În așa fel sarcina preluării guvernării rămâne în mâinile binomului ACUM - PSRM creat de președintele Dodon și  partidele, așa zise pro-europene, așa cum le-a numit foarte interesant și sugestiv președintele rus care a salutat crearea acestui binom”, a declarat Cebotari.  

Democratul a mai adăugat că cel mai probabil se va ajunge la alegeri anticipate „mai devreme sau mai târziu”. 

„Am fi dorit ca Guvernarea să fi fost preluată legal, dar din cauza refuzului la dialog nu s-au putut găsi aceste compromisuri, care ar fi rezolvat întreaga criză în care ne-am pomenit. Indiferent de ce decizii se vor lua în continuare, după deciziile Curții Constituționale, guvernul care se va instala ilegal iar instituțiile nu vor putea executa deciziile luate într-un astfel de Guvern și se vor afla într-o situație de risc juridic. Din această cauză cel mai probabil se va ajunge în final la alegeri anticipate, singura forma care poate soluționa legal și complet criza creată de binomul PSRM - ACUM. PDM rămâne în continuare deschis la dialog pentru că noi vrem să muncim pentru țară. Înțelegem cât de important este rolul PDM în continuare dar și cât de fragilă este coaliția ACUM - PSRM”, a declarat Cebotari. 

Repere: Politicienii din R.Moldova au pus statul în fața unei dualități de putere. Președintele Igor Dodon a refuzat să se conformeze Constituției și să dizolve Parlamentul, prin urmare prerogativele acestuia au fost suspendate, iar președintele interimar Pavel Filip a dizolvat Parlamentul și a anunțat alegeri anticipate pentru data de 6 septembrie. De cealaltă parte, partidul prorus PSRM (condus de facto, de Dodon) și blocul proeuropean ACUM (cu liderii săi Maia Sandu și Andrei Năstase) au spus că data limită de crearea a unei coaliții este stabilită prin abuz de către Curtea Constituțională și au purces la formarea unei majorități și învestirea unui Guvern. În cele din urmă, R.Moldova are astăzi un Guvern interimar condus de Pavel Filip și un Guvern ales de noua majoritate parlamentară (PSRM+ACUM), condus de Maia Sandu. Oficialii ruși au salutat coaliția PSRM-ACUM, cei din UE au spus că vor conlucra cu noul Guvern, Consiliul Europei a cerut Comisiei de la Veneția să se expună pe legalitatea deciziei Înaltei Curți, iar SUA și România spun că urmăresc situația de la Chișinău și că politicienii moldoveni trebuie să respecte voința populară. Atât UE, cât și SUA recomandă partidelor politice de la Chișinău să găsească soluții de rezolvarea a crizei politice, prin dialog și să respecte normele statului de drept.

În urma alegerilor din 24 februarie, în Parlament a acces PSRM (Igor Dodon) cu 35 de deputați, PD (Vlad Plahotniuc)- cu 30, ACUM (Maia Sandu și Andrei Năatse)- 26 , Partidul Shor - 7 și trei deputați independenți. Timp de trei luni de zile formațiunile mari PD, PSRM și ACUM s-au invitat reciproc la negocieri, însă nu au putut ajunge la un consens pentru o alianță de guvernare. Majoritatea nou creată PSRM-ACUM a fost anunțată sâmbătă, 8 iunie după ce CCM a spus că termenul limită a expirat.